На суђењу за убиство Мирослава Лазаревића размимоишли се око парафинске рукавице

Небојша Томашевић
На суђењу за убиство Мирослава Лазаревића размимоишли се око парафинске рукавице
На суђењу за убиство Мирослава Лазаревића размимоишли се око парафинске рукавице

Бањалука - Наставак поновљеног суђења Саши Видовићу (37) из Бијељине и Александру Булатовићу (33) из Бањалуке, којима на терет стављају убиство Мирослава Лазаревића у Источном Новом Сарајеву, обиљежили су опречни ставови одбране и свједока Републичког тужилаштва о изузимању евентуалних трагова барутних честица са руку оптужених.

Криминалистички техничар МУП-а Кантона Сарајево који је изузимао парафинску рукавицу Давор Самарџић казао је у бањалучком Окружном суду да се оптужени нису опирали да им с руку буду узети трагови. Међутим, Видовић, Булатовић и њихови браниоци су устврдили да за то није било потребне наредбе надлежног тужилаштва. Булатовић је истакао да није дао сагласност да му на руке буду стављене специјалне фолије за изузимање барутних честица.

- Колико знам, Булатовић се није опирао и оба осумњичена су без проблема дали да им се са руку изузме парафинска рукавица. Сматрам да су то учинили добровољно. Тада је од њих одузета гардероба, као и тренерка која је пронађена у контејнеру, а за коју се сумња да је одбацио Видовић - казао је свједок Самарџић.

Потврдио је да је у Књигу трагова МУП-а Кантона Сарајево уписао да је од оптужених изузео гардеробу и са руку специјалне фолије за откривање и изузимање барутних честица. Булатовићев бранилац Милан Петковић питао га је да ли је имао наредбу надлежног тужиоца за изузимање трагова, те истакао да је у судском спису нема. Свједок Самарџић је појаснио да је све радње које је обављао радио по налогу претпостављеног инспектора Мирнеса Хоџића који је имао усмену наредбу тужиоца.

- Хоџић је на основу овлашћења тужиоца водио истрагу и поступао сам по његовим упутствима. Наредба за изузимање трагова, гардеробе, фолија је била усмена - појаснио је Самарџић.

Републичко тужилаштво терети Булатовића и Видовића да су усмртили Лазаревића 16. октобра 2016. године када су на њега два часа иза поноћи испалили 24 хица из аутоматске пушке док се возио у “голфу 7” у Београдској улици у Источном Новом Сарајеву. Побјегли су у Сарајево, гдје су заједно с оружјем запалили украдени БМЊ Џ5. Након паљевине возила они су и ухапшени. Булатовић је, наводи се у оптужници, пронађен у доњем вешу јер је раније одбацио од себе тренерку која је била нагорјела.

 Укинута пресуда

Саши Видовићу и Александру Булатовићу поново суде јер је Врховни суд РС укинуо ранију пресуду Окружног суда Бањалука којом су били осуђени на 39 година затвора због убиства Мирослава Лазаревића. Булатовић је био добио 19, а Видовић 20 година робије.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана