На суђењу Славици Ињац свједок Предраг Бувач тврдио: Куповина акција Бобар банке била ризична

Н. Т.
На суђењу Славици Ињац свједок Предраг Бувач тврдио: Куповина акција Бобар банке била ризична

БАЊАЛУКА - Средином 2014. године Бобар банка забиљежила је губитке од 13 милиона марака због чега је било ризично куповати њене акције, казао је у Окружном суду у Бањалуци руководилац Центра за управљање ризиком Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) Предраг Бувач.

Он је био свједок тужилаштва на суђењу бившој директорки Агенције за банкарство РС Славици Ињац коју терете за организовани криминал у предмету Бобар банке. Подсјетио је да је у новембру 2014. године одузета дозвола за рад.

-  Наш центар је дао препоруку управи ИРБ да је куповина акција Бобар банке ризична. Знам да је и поред тих препорука на сједници Владе РС донесена одлука о куповини акција Бобар банке за три милиона марака - казао је Бувач и додао да је ИРБ током 2010. и 2011. године купила акције Бобар банке за шест милиона марака.

Казао је и да Агенција за банкарство РС у поменутом периоду није имала надлежност над ИРБ. Бранилац Ињчеве, адвокат Владо Адамовић приговорио је да се свједочење Бувача не односи на његовог клијента. Тужилац Сњежана Петковић је рекла да је циљ саслушања свједока доказивање организованог криминала. Оптужницу против Ињчеве и још 15 особа подигло је Тужилаштво БиХ којом их терети да су од 10. јула 2009. до 27. новембра 2014. године дјеловали као злочиначка организована група која је финансијским криминалом начинила штету од 122,5 милиона КМ. Терете их да су циљано пласирали кредите предузећима члановима Бобар групе без минималног осигурања, што је довело до пропасти Бобар банке. Предмет против Ињчеве је, због њених здравствених проблема, 2018. године пребачен  из Суда БиХ у Окружни суд у Бањалуци.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана