Мустафа Хасанбашић осуђен по трећи пут: Нападачу на полицајце 12 година робије

Небојша Томашевић
Мустафа Хасанбашић осуђен по трећи пут: Нападачу на полицајце 12 година робије

БАЊАЛУКА - Мустафа Хасанбашић, звани Мућа (42) из Тешња осуђен је у Окружном суду у Бањалуци на јединствену казну од 12 година затвора због више кривичних дјела и покушаја убиства полицајаца на које је пуцао у мјесту Главице код Добоја.

Пресуду је изрекло вијеће којом је пресједавао судија Пане Гаврић, а ово је био друго поновљено суђење јер је раније пресуде укидао Врховни суд Републике Српске.

Хасанбашић је осим за покушај убиства осуђен за  принуду, недозвољену проиводњу оружја или експлозивних маетрија и неовлаштен промет дрогом. Осим затворске казне суд му је опет  изрекао и мјеру обавезног лијечења од зависности.

Хасанбашић је прво био осуђен 14 година, да би након укидања пресуде у поновљеном поступку добио годину мање. Та последња пресуда укинута је по жалби Тужилаштва па је суђење поновљено.

Према пресуди, Хасанбашић заједно са  Бењамином Ћостовићем  9. марта  2018. године напао полицијску патролу  у којој су били Нермин Суљић и Алмир Заимовић.  Ћостовић је признао кривицу и осуђен је на годину и по затвора. У пресуди се наводи да су Хасанбашић и Ћостовић напали полицијску патролу у мјесту Главица код Добоја када су их полицајци  уочили да конзумирају и препакују дрогу, односно спид и амфетамин. Дрога је била Хасанбашићево власништво.

- Када је видио полицију, Хасанбашић, за којим је била расписана потјерница због избјегавања затворске казне, почео је да бјежи. Одбацио је торбу из које је извадио пиштољ, а у њој је оставио  пакетиће спида. Полицајци су му наредили да стане, а он се окренуо и испалио хитац према њима - наводи се у пресуди.

Док је Хасанбашић бјежао, Ћостовић је пришао полицајцима и песницом ударио полицајца Суљића, усљед чега је он из пиштоља нехотице испалио хитац. Ћостовић је покушао да полицајцу отме оружје, али је савладан. Хасанбашић је за то вријеме побјегао у Добој, гдје је његова познаница позвала такси за њега. Након доласка возила, Хасанбашић је таксисти Здравку Г. рекао да га вози у мјесто Приједел, а током вожње  према њему је усмјерио оружје и пријетиио му да ће га убити.

Током вожње наишли су на полицијски пункт и Хасанбашић је пиштољем запријетио таксисти да га обиђе и не стаје. Када је видио да возилу прилази полицајац, он је таксисту истјерао и сјео за волан те кренуо да бјежи. Полицајац Станко Ђ. је запуцао на возило, али је Хасанбашић побјегао. Доласком у мјесто Рајчево на подручју Зеничко-добојског кантона изашао је из возила и кренуо пјешице. Откривен је у мјесту Палучак код Јабланице, гдје је и ухапшен.

Хасанбашић је познат по чињењу кривичних дјела и више пута је долазио у сукоб са законом због чега је и осуђиван. Врховни суд ФБиХ 2007. године правоснажно га је осудио на седам година робије јер је 1997. у Цириху убио Италијана Ђузепеа Сиду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана