Модрича: Локализован шумски пожар у Толиси

Срна
Модрича: Локализован шумски пожар у Толиси

МОДРИЧА - Шумски пожар у мјесту Толиса код Модриче локализован је и стављен под контролу, потврдио је Срни руководилац Територијалне ватрогасне јединице Модрича Драган Стјепанић.

Стјепанић је ракао да су се гашењу пожара, који се јуче око 14.00 часова са пољопривредног земљишта проширио на шуму, прикључили становници Толисе.

"Пожар није пријетио домаћинствима, а гашење је било отежано због неприступачног терена и вјетра", рекао је Стјепанић.

Он је навео да су од почетка пољопривредних радова модрички ватрогаци интервенисали 10 пута на отвореном простору, од укупно 55 интервенција у овој години.

"Узрок пожара на отвореном простору најчешће је људска непажња", додао је Стјепанић.

Соколац

- На подручју општине Соколац на локалитету Леава-Појишта у току је санација шумског пожара који је у два наврата захватио површину око пет хектара, а угашен је пожар на Бабинском брду, на локалитету Рогота, гдје је ватра захватила око 10 хектара шуме, рекао је Срни вршилац дужности директора соколачког Шумског газдинства /ШГ/ "Романија" Страхиња Башевић.

Башевић је нагласио да је пожар на подручју Леава-Појишта избио јуче око 15.00 угашен послије 19.00 часова, те да се поново појавио нови пожар у близини око поноћи, а јутрос у његовом санирању помажу запослени у Радној јединици "Студена Гора".

Он је навео да су у оба случаја горјела појединачна висока стабла шуме, да је настала мања материјална штета, те да је у гашењу ових пожара варогасцима помагало тридесетак радника Шумског газдинства "Романија".

Према његовим ријечима, Шумско газдинство "Романија" у сарадњи са Полицијском станицом Соколац поднијело је једну пријаву за прекршајни налог, а под истрагом су остали случајеви везани за повећан број пожара на подручју којим газдује ова организациона јединица "Шума Српске".

Координатор за стручну обуку и усавршавање у Територијалној ватрогасној јединици града Источно Сарајево Никола Шарац рекао је Срни да је јуче цјелокупно Ватрогасно одјељење Соколац ангажовано на гашењу шумског пожара по двије дојаве на локалитету Леава-Појишта уз пут Соколац-Хан Пијесак и да је санација у току.

Он је додао да су ватрогасци јуче угасили пожар послије 19.00 часова и на Бабинском брду, локалитет Рогота, гдје је горјела шума, на гашењу запаљеног смећа у Улици Марка Ећимовића у Сокоцу у касним вечерњим часовима и у насељу Брезјак, гдје је запаљења сува трава.

Шарац је рекао да соколачки ватрогасци не би могли сами угасити све пожаре који се појављују у посљедњих неколико дана без помоћи радника локалног газдинства "Романија". Ватрогасно одјељење Соколац дјелује у оквиру Територијалне ватрогасне јединице града Источно Сарајево.

Добој

На подручју града Добоја у три пожара изгорјело је више од 100 дунума траве и ниског растиња, саопштено је из Полицијске управе Добој. Пожаре су јуче локализовали припадници Територијалне ватрогасне једнице Добој. Повријеђених лица није било

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана