Милић негира признање убиства “дјечака с планине”

Небојша Томашевић
Милић негира признање убиства “дјечака с планине”

Бањалука - Илија Милић (71) из Котор Вароша, који је био осуђен на 16 и по година робије због убиства комшије Васиља Кнежевића (35), познатог као “дјечак с планине” и покушаја убиства његовог оца Недељка (87), сада тврди да није признао да је починио злочин онако како је наведено током ранијег поступка и да није способан за суђење.

Милићу се поново суди јер је Врховни суд Републике Српске недавно укинуо пресуду, којом је осуђен, због битних повреда кривичног поступка. Оптужени  је на почетку поновљеног процеса у бањалучком Окружном суду казао да болује од епилепсије и затражио одгоду суђења. Његов адвокат Јово Пилиповић тражио је изузеће судског вијећа које суди његовом брањенику, али је тај захтјев одбијен.

- Ваше судије не поштују одлуку Врховног суда РС који је констатовао да суђење мом брањенику није било правично. Моја жалба је уважена и пресуда укинута јер је утврђено да Милић није могао признати кривицу онако како је то наведено - казао је Пилиповић.

Предсједник судског вијећа, судија Сњежана Кудић истакла је да постоје докази да је Милић признао кривицу више пута и то у присуству адвоката.

Тужилац Дијана Кукобат противила се одгађању поновљеног суђења у овом случају јер сматра да оптужени може да прати суђење. Након краћег вијећања иза затворених врата Суд је одлучио да поновљено суђење ипак одгоди за почетак октобра.

Према  укинутој пресуди Милић је Кнежевића усмртио 10. априла прошле године у селу Крушево Брдо код Котор Вароша. Тог дана се сакрио иза букве у близини локалног пута у засеоку Поток и сачекао да Кнежевић наиђе, јер је знао да он туда гони говеда на пашу. Када је наишао у њега је испалио рафал из аутоматске пушке и усмртио га. Након тога отишао је кући,  позвао полицију у Котор Варошу и рекао да је убио Васиља, а затим је с пушком отишао до куће оца убијеног младића Недељка Кнежевића. Током приласка кући уочио је Недељка и одмах испалио рафал према њему. Како је наведено у оптужници, тада га је Недељко питао “Је ли ти мене гађаш?”, а нападач му је одговорио “На тебе пуцам, тебе гађам”, након чега је Недељко побјегао у кућу неповријеђен.

Херој

За покојног Васиља Кнежевића, који није био ожењен, сви који га познају кажу да је био  херој и јунак.

- Он је наш херој! За њега су сви знали. То је био велики борац, који је живио од сточарства, десетине говеда је држао и оца старог хранио. Био је мученик. Једну шаку нема, изгубио ју је у некој експлозији. Упркос томе никад се предао није - причали су раније скоро сви мјештани Крушева Брда.

Убијени Васиљ држао  је коња и више од 30 говеда од којих је прије него је убијен продао 16. Према њиховим ријечима, за Васиља је чула и британска принцеза Дајана. Она је кажу, мјештани, хтјела да дође да га посјети када је чула како се он бори и живи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана