Мароканац провалио у џамију у Добоју

nezavisne.com
Мароканац провалио у џамију у Добоју

ДОБОЈ - Надзорне камере у продавницама, на киосцима и бензинским пумпама разоткриле су Мароканца Ч.К. (29) који је у ноћи између уторка и сриједе провалио у џамију Трњак у Добоју и из ње однио 148 КМ у ситним апоенима које је потом потрошио купујући цигарете док је боравио на подручју овог града.

"Он је боравио на подручју Полицијске управе Добој и дан прије је затечен од стране полицијских службеника и предат је на даље посупање Теренском центру у Добоју и упућен је у Прихватни ценатар у Сарајеву. Ми у том моменту нисмо знали да се ради о том лицу, и криминалистичка полиција јецрадећи на расвјетљавању кривицних дјела могла повезати то лице са извршењем, након цега је расписана потрага и лице је пронађено. У потпуности је признао извршење овог кривичног дјела", изјавио је Слободан Радинковић, начелник Полицијске управе Добој.

Благајник је примијетио да је неко боравио у просторијама џамије и то је затим пријавио полицији, каже Бајро ефендија Џафић, главни имам Меџлиса Исламске заједнице Добој.

"Просторије су у приземљу, тако да је са ове западне стране разбио прозор, ушао кроз прозор, посто су врата била отворена, унутра је ушао. Благајна је била закључана, ушао је кроз прозор изнад благајне, значи два прозора је разбио, такође је и врата у библиотеци оштетио. Тражио је новац, ништа више није отуђио. У благајни је био само ситни новац, онај који се није носио у банку, апоени, они метални", испричао је ефендија Џафић.

Он је додао да штета није само 148 КМ, него и 35 КМ колико је коштала замјена стакла на прозорима.

Мароканцу, који је 19. новембра 2019. у Сарајеву поднио захтјев за азил, након криминалистичке обраде у Тужилаштву, добојски Основни суд му је изрекао казну затвора у трајању од шест мјесеци.

"Односно, претворена је у условну осуду у трајању од годину дана. Уколико се поново затекне у извршењу таквог или сличног дјела биће упућен на извршење казне затвора. Упућен је у Прихватни центар Сарајево", рекао је Слободан Радинковић на ванредној конференцији за новинаре која је организована како би се прекинуле спекулације које су се на друштвеним мрежама појавиле након што је пријављена провала у џамију.

"Почели су се појављивати наводи да је мотив извршења овог кривичног дјела расна, вјерска и национална нетрпељивост, што ја одлучно одбацујем, а ево и расвјетљење овог кривичног дјела показује да стварно нема мјеста таквим коментарима јер је извршилац лице које није држављаним БиХ, него је азилант из Марока", казао је Радинковић, те додао да је у току 2019. године 255 миграната евидентирано на подручју Добоју, што је двоструко више у односу на 2018. годину, а кроз Добој је возом прошло 10.302 мигранта за Бихаћ, од тога 7.841 из правца Сарајева, а 2.461 мигрант из правца Тузле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана