Марковићу 13 година робије због убиства на збору

Небојша Томашевић
Марковићу 13 година робије због убиства на збору

Добој - Дејан Марковић (24) из Теслића осуђен је правоснажно у Врховном суду Републике Српске на 13 година затвора због убиства Милана Илинчића (38) из Теслића којег је пијан избо чакијом.

- Вијеће је одбило као неосноване жалбе окружног тужиоца у Добоју и браниоца оптуженог, те потврдило пресуду Окружног суда у Добоју. Суд сматра да ће изреченом пресудом бити постигнута сврха кажњавања. Анализирајући жалбе браниоца и тужиоца суд је утврдио да у овом случају није били битне повреде одредаба кривичног поступка и да је првостепени суд потпуно и правилно утврдио све околности од којих зависи висина казне - рекли су у Врховном суду РС.

Марковић је злочин починио 5. августа прошле године око 00.50 часова током народног збора код манастира Липље код Теслића. Убиству је претходила свађа између њега и Илинчића поред апарата за точење пива испод једног шатора. Расправа је избила јер је оптужени наводно сметао жртви и његовом друштву да попију пиво. Свађа се претворила у нагуравање током којег је оптужени потегао нож.

Према пресуди добојског Окружног суда која је потврђена, Марковић је убиство починио у стању битно смањене урачунљивости јер је био тешко пијан. Наводи се да је у вријеме почињења злочина у крви имао 2,34 промила алкохола, усљед чега није могао адекватно да управља поступцима.

- Током свађе Марковић је чакијом с оштрицом дугом 8,5 центиметара замахнуо према Илинчићу у намјери да га усмрти. Убо га је више пута у груди и том приликом исјекао му је грудну аорту, а један убод завршио је у срчаној кеси. Усљед тешких повреда и унутрашњег крварења из аорте Илинчић је преминуо на мјесту - наводи се у пресуди.

Мјештани села Горње и Доње Липље након злочина су истицали да је Марковић из чиста мира насрнуо на жртву.

Он је познат по чињењу сличних кривичних дјела, а прије убиства Илинчића био је осуђен на условну казну јер је почетком 2018. ножем избо пријатеља Дарка П. (33). Током свађе више пута га је убо у стомак, грудни кош и подлактицу. На срећу, Дарко П. је напад преживио и то захваљујући Марковићу који се сам пријавио полицији и испричао шта се десило. Повријеђени Дарко П. је након што је избоден отишао кући, гдје га је полиција пронашла и одвезла у болницу. Испоставило се да је имао унутрашње крварење, усљед чега би сигурно подлегао да му није на вријеме указана љекарска помоћ.

Мреже

Теслићани су након убиства Милана Илинчића на друштвеним мрежама исказали огорченост радом правосудних органа. Неколико њих је на “Фејсбуку” истакло да би убијени Илинчић био жив да је Дејан Марковић ваљано процесуиран за ранији напад, када је ножем избо пријатеља Дарка П. (33), за шта је добио само условну осуду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана