Маринко Добраш осуђен у поновљеном поступку на три године и девет мјесеци: Скраћена казна за пљачку 80.000 КМ

Небојша Томашевић
Маринко Добраш осуђен у поновљеном поступку на три године и девет мјесеци: Скраћена казна за пљачку 80.000 КМ

БАЊАЛУКА - Маринко Добраш (59) из Бањалуке у бањалучком Окружном суду осуђен је у поновљеном поступку на три године и девет мјесеци затвора због крађе око 80.000 КМ из куће Недељка Бојића у Јошавци код Челинца и недозвољеног држања оружја.

Пресуду је изрекло вијеће којем је предсједавао судија Пане Гаврић, а које је оптуженом умањило казну у односу на ранију првостепену пресуду.

Добраш је раније био осуђен на четири године и три мјесеца затвора, али је ту пресуду укинуо Врховни суд Републике Српске и случај вратио на ново суђење. Судија Гаврић је казао да је Добраш сада за крађу осуђен на три и по године, а за недозвољену производњу и промет оружја и експлозивних материја на пола године затвора па му је изречена јединствена казна.

Суд је оптуженог, као и раније, поново обавезао да врати украдени новац. Бојић је упућен да накнаду за украдено оружје, муницију и накит тражи у другом парничном поступку.

Образлажући пресуду судија је казао да је вијеће стекло утисак да је оптужени починио кривична дјела, али није детаљно образложио пресуду.

- Детаљне разлоге суд ће изнијети у писаном отправку пресуде у законском року - рекао је Гаврић.

Добраш је осуђен јер је, како стоји у оптужници, са непознатим саучесником провалио у кућу Бојића у Грабовцу код Челинца током ноћи 23. децембра 2015. године. Из куће су тада украли 22.000 евра, 35.000 КМ и 2.500 швајцарских франака. Однијели су пиштољ "берета" те већу количину златног накита, двије бурме, три прстена, наруквицу, огрлицу и ланчић. Наведено је да је прије крађе непознати саучесник пратио породицу Бојић на путу према Бањалуци, док је Добраш провалио у кућу. Саучесник се убрзо вратио по њега па су побјегли заједно. Бојић је у вријеме пљачке радио у "Робним резервама Републике Српске", гдје се био пријавио на конкурс за мјесто директора. Добраш је ухапшен у акцији "Кугла" крајем јануара 2018. године. Током суђења одбрана оптуженог Добраша тврдила је да није поуздано утврђено да биолошки траг пронађен на мјесту злочина припада оптуженом.

- Вјештак за ДНК анализе је утврдио да би биолошки траг пронађен на мјесту злочина могао да припада и једнојајчаном близанцу Добраша. Оптужени има брата близанца који живи негдје у иностранству - реко је раније адвокат Владимир Ковачевић.

Пријава

Недељко Бојић је истакао да ће поднијети пријаву против адвоката оптуженог Владимира Ковачевића.

- Поднијећу тужбу против Ковачевића због дрског понашања и изношења лажних оптужби на мој рачун. У суду је рекао да сам ја покрао "Робне резерве", што није тачно. Нисам задовољан висином казне Добрашу - рекао је Бојић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана