Мацура ослобођен оптужби за тероризам

Н. Т.
Мацура ослобођен оптужби за тероризам

БАЊАЛУКА -  Милан Мацура (34) из Бањалуке у поновљеном суђењу у бањалучком Окружном суду ослобођен је оптужби за тероризам. Њему се за ово дјело судило јер је на друштвеној мрежи "Инстаграм" написао да ће на себе ставити већу количину експлозива "Ц4" и доћи на мјесто манифестације "Зимзоград" и разнијети се.

Суд је Мацуру ослободио усљед недостатка доказа и јер сматра да Тужилаштво није доказало да је спорну поруку написао с озбиљном намјером и циљем застрашивања грађана. Трошкови суђења падају на терет буџета.

Мацура је у ранијем поступку био осуђен на условну казну од године затвора, али је пресуду укинуо Врховни суд Републике Српске и предмет је враћен Окружном суду Бањалука. Он је иначе први оптужени за тероризам у Републици Српској.

Према оптужници које је сада ослобођен Мацура је величајући себе као хероја пријетио тероризмом с циљем озбиљног застрашивања грађана и нарушавања и уништавања основних уставних, политичких, економских и друштвених структура Републике Српске.

У спорној поруци Мацура је,  између осталог, написао да без проблема на себе може да натовари 150 килограма "Ц4" експлозива, а без да ико посумња. Навео је још: "Ослободићу вас погани, смрдљивих кобасица, разријеђеног пива, вина и ракије, примитивизма, дрољетина и свих осталих пи.....Волио бих да се ова моја молба схвати јако озбиљно. Цијеним да би све добротворне организације на овим просторима које се баве увозом Ц4 експлозива, нафте бомби, минобацача, калашњикова, није да их нема, имали корист од сљедећег: Одговорно тврдим да сам првокласни материјал за самоубицу и вољан сам да то покажем на примјеру Зимзограда", написао је Мацура  и додао да ће га због његове жртве прогласити херојем.

Првостепена пресуда је  укинута на основу жалбе одбране која је устврдила да порука коју је написао оптужени није имала карактер озбиљних пријетњи, нити је упућена с циљем озбиљног застрашивања грађана и нарушавања и уништавања основних уставних, политичких, економских и друштвених структура Републике Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана