Лажни банкар ојадио стотине жртава

Небојша Томашевић
Лажни банкар ојадио стотине жртава

БАЊАЛУКА - Немања Стојановић из Источног Сарајева ухапшен је због сумње да је путем интернета и “Фејсбука”, представљајући се као службеник Нове банке и Адико банке из Бањалуке, преварио стотине људи широм свијета за десетине хиљада марака, нудећи им измишљене банкарске послове, потврђено је “Гласу Српске”.

Према незваничним информацијама, варао је људе на интернет сајтовима за обављање фриленсинг послова тако што им је нудио да раде за поменуте банке. На “Фејсбуку” је правио лажне профиле под именима Миланко Анђушић, Павле Симовић, али је користио и име глумице Џенифер Лаго да би починио преваре.

- Нудио им је да за Нову и Адико банку обављају одређене послове и обећавао да ће им бити плаћено. Послове је измислио, а да би се домогао пара, од људи, којима је нудио посао, тражио је да му електронски путем преко рачуна “пејпала” уплате од 35 до 800 КМ, зависно од посла, да би им прибавио дозволу за рад и неопходну документацију. Варао је људе из различитих земља свијета, од Србије, Чешке, САД, Кипра, Египта, Шпаније, Њемачке... Сумња се да је на тај начин зарадио десетине хиљада марака - рекао је наш извор.

Појаснио је да је Стојановић, да би био увјерљивији, слао жртвама и-мејлове на меморандумима са логом Нове банке и Адико банке из Бањалуке. Стојановића су ухапсили припадници криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске (МУП РС). Наводећи иницијале, МУП је саопштио да Стојановића терете за превару и неовлашћену употребу туђег пословног имена и друге ознаке робе или услуге.

- Н. С. сумњичимо да је кривична дјела вршио тако што се регистровао на сајтове као што су “freelancer.com” и “upwork.com”, на којима се нуде и траже фриленсинг послови те се представљао као радник двије банке из Бањалуке - саопштио је МУП РС.

Наводе да је осумњичени путем “пејпала” и “Вестерн јуниона” наплаћивао различите новчане износе од оштећених у име прибављања фиктивне радне дозволе за наводни рад у банкама, као и због других разлога. У полицији кажу да осумњиченог такође терете да је на “Фејсбуку” правио лажне профиле и представљао се као радник банка.

- Неовлашћено је користио лого и пословно име банака те на тај начин комуницирао и доводио у заблуду оштећене да му уплате новац у име обављања измишљених послова - рекли су у МУП-у РС.

Из МУП-а апелују на грађане који су имали контакт са осумњиченим или их је преварио да то пријаве Одјељењу за високотехнолошки криминалитет МУП-а РС на и-мејл адресу [email protected] .

Претреси

Током хапшења осумњиченог полиција је претресла кућу коју користи у Источном Сарајеву, у којој су пронађени и привремено одузети предмети који ће служити као доказ у кривичном поступку. Према незваничним информацијама, одузета је одређена рачунарска опрема коју је користио осумњичени током извршења кривичних дјела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана