Комисија завршила истрагу o паду једрилице: У авион сипан бензин за аутомобил

Небојша Томашевић
Комисија завршила истрагу o паду једрилице: У авион сипан бензин за аутомобил

ПРИЈЕДОР - Узрок ваздухопловне несреће која се догодила 22. јуна на приједорском аеродрому Урије, односно пада једрилице, је дјелимично отказивање мотора авиона који је ју вукао, а на то је утицало и неадектавно гориво.

Ово је утврдила Комисија за спровођење истраге узрока ваздухопловне незгоде која је сачинила званични извјештај.

Како стоји у овом извјештају, на незгоду је  утицала и процедурална грешка пилота шлепера у примјени поступка у ванредној ситуацији дјелимичног отказа мотора у полијетању и почетном пењању након полијетања са запрегом.

Незгода се догодила током извођења авиозапреге, у којој су учествовали авион и једрилица, ради извођења уводног лета са потенцијално заинтересованим кандидатом за обуку на једрилици. Лет је био најављен и одобрен.

Према том извјештају,  инцидент се догодио након што је авиону, који је вукао једрилицу, дјелимично отказао мотор, односно дошло је до пада његове снаге.

Комисија је, наиме, утврдила да је за авион, који је вукао једрилицу, кориштен ауто- бензин купљен на бензинској пумпи уз додатак адитива.

-На незгоду је утицало самоинцијативно кориштење неадекватног горива (ауто-бензин+адитив) у условима екстремно високих спољних температура. Кориштено је несертификовано гориво и поред изричите напомене - забране произвођача и сервиса за његово коришћење- истиче се у извјештају.

Додаје се да је у току полијетања, у фази полета и почетног пењања након полијетања, на висини од око 20 метара, дошло  до дјелимичног отказа мотора, односно пада снаге мотора на авиону.

-Након тога је пилот авиона као шлепер, благо скренуо у лијеву страну, а потом без најаве откачио једрилицу коју је вукао- наводи се у извјештају.

Како се додаје, авион се након заокрета вратио и слетио неоштећен, а откачана једрилица у дјелимично контролисаном лету принудно је слетјела на неприпремљен терен и претрпјела је велика оштећења, те је једна особа лакше повријеђена.

Једрилица Аероклуба “Приједор”, којом је управљао Љубиша Араманда (46), принудно је слетјела у кукурузиште.

Принудно слијетање догодило се око 19.20 часова у близини кућа у улици Михајла Лалића и Јове Боснића недалеко од аеродрома “Урије”, са којег су авион и једрилица полетјели.

Током  слијетања лакше је повријеђен сапутник Е. К. (53), а захваљујући искусном пилоту Араманди избјегнута је трагедија. Авион је такође безбједно слетио.

Араманда тада за “Глас Српске” казао да је дошло до дјелимичног губљења снаге на мотору авиона.

- Био сам у једрилици, авион ме откачио, па сам примијенио ванредне мјере. Урадио сам све што сам могао да спасем живу главу. Нисам ударио у кућу већ пао у кукурузе - рекао је Араманда.

Додао је да је једрилица оштећена, али да је посада прошла без већих повреда.

- Немам никакву повреду, а колега има лонгету на ножном прсту. На висини од 20 метара, без мотора, када једрилица нема ни потребну брзину ни висину, могло се десити свашта. Ово је ризичан спорт и најважније је да није било жртава - казао је Араманда.

Лет је организован због Е. К, који је желио да иде на обуку за летење, па је хтио прво да проба како би се одлучио на то.

Приједорчани, а нарочито мјештани Урија, које називају “аеродромским насељем”, кажу да су навикли на лет једрилица и да су захвални пилоту због чије је правовремене реакције избјегнута велика трагедија.

Из Полицијске управе Приједор саопштили су да је у незгоди лакше повријеђена једна особа, која је након указане љекарске помоћи пуштена кући. Истакли су да ће више информација бити познато након завршетка истраге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана