Казну у предмету “Балкан инвестмент банка” од 5.000 КМ замијенио са 50 дана затвора

Небојша Томашевић
Казну у предмету “Балкан инвестмент банка” од 5.000 КМ замијенио са 50 дана затвора

БАЊАЛУКА - Исмар Жмирић (38) из Брчког, који је осуђен на годину условног затвора у предмету “Балкан инвестмент банка” због помагања у злоупотребама којима је банка оштећена за више од 50 милиона евра, није платио изречену новчану казну од 5.000 КМ, па му је она замијењена затвором, сазнаје “Глас Српске”.

Према Кривичном законику Републике Српске, новчана казна се претвара у затворску тако што се сваких 100 КМ мијења даном иза решетака. Тако ће Жмирић због неплаћања казне морати да одлежи 50 дана затвора.

Он је осуђен у бањалучком Окружном суду у јуну 2020. године за кривично дјело помагање у злоупотреби службеног положаја. Пресуди је претходио споразум о признању кривице који је  закључио с тужилаштвом.

У  пресуди је наведено да Жмирић неће ићи на издржавање казне од годину затвора ако у року од три године не почини ново кривично дјело.

У предмету “Балкан инвестмент банка” за злоупотребе тешке више од 50 милиона евра 2017. године оптужене су 23 особе, међу којима је 13 држављана Литваније. Сви држављани БиХ који су оптужени већ су осуђени. Литванци су побјегли из земље и, како сазнајемо, за њима још нису расписане потјернице.

Посљедња у овом предмету осуђена је бивши директор кредитног сектора Балкан инвестмент банке (БИБ) Снежана Милуновић из Бањалуке.

Њој је бањалучки Окружни суд 1. јула изрекао годину затвора условно и новчану казну од 10.000 КМ јер је злоупотријебила овлашћење и учествовала у незаконитој додјели кредита фирмама које нису биле способне да их враћају.

Милуновићева неће ићи у затвор ако у року од двије године не понови или не учини ново кривично дјело. Пресуда је изречена након што је она закључила споразум о признању кривице са Републичким тужилаштвом.

Измјеном оптужнице Милуновићевој је “скинуто” кривично дјело организовани криминал.

У овом предмету на новчане и условне казне због помагања злочиначком удружењу у злоупотребама у случају “Балкан инвестмент банка”, осим Жмирића, осуђени су Владимир Петровић, Винка Гранулић, Горана Кецман и Нада Јеличић, те Бојан Карановић и Бранко Панчић. Некадашњи члан кредитног одбора те банке Мирјана Чомић осуђена је на пет мјесеци затвора и новчану казну. Бивши шеф осигурања и руководилац Одјељења за набавку банке Милорад Гранулић осуђен је на шест мјесеци затвора и новчану казну.

Оптужница

Првооптужени у предмету “Балкан инвестмент банка” је бивши директор банке, Литванац Единас Навицкас, којем је стављено на терет да је био на челу злочиначког удружења које је дјеловало од 2008. до 2013. године.

Оптужене у овом предмету терете да су као припадници злочиначког удружења, али и појединачно кршили закон и правила пословања, те на тај начин другим правним лицима прибавили знатну имовинску корист на штету Балкан инвестмент банке, а касније Банке Српске у стечају. Они су незаконито омогућавали да већи број фирми добије кредите од банке, иако нису били кредитно способни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана