Измијењена оптужница Мирку Стојчиновићу и Бориславу Јеличићу: Бивше правобраниоце терете за блаже кривично дјело

Небојша Томашевић
Измијењена оптужница Мирку Стојчиновићу и Бориславу Јеличићу: Бивше правобраниоце терете за блаже кривично дјело

БАЊАЛУКА - Републичко тужилаштво у поновљеном поступку измијенило је оптужницу против бившег правобраниоца Републике Српске у Бањалуци Мирка Стојчиновића и његовог некадашњег помоћника Борислава Јеличића, оптужених за злоупотребу положаја, те им је у двије тачке ублажило кривично дјело.

Првостепеном пресудом били су осуђени на укупно пет и по година затвора јер су злоупотребама омогућили да милионска имовина града Бањалука припадне приватним фирмама. Суђење је поновљено јер је Врховни суд РС укинуо пресуду и поступак вратио на ново суђење. Измјенама оптужнице није промијењено чињенично стање, већ ублажено кривично дјело, злоупотреба положаја, у предметима “Наш дом” и “Грађа”. На поновљеном суђењу опет су изведени материјални докази тужилаштва и одбране. Тужилац Горан Гламочанин је казао да је оптужницу измијенио у складу са упутствима Врховног суда РС и промјеном чињеничног стања. Истакао је да ће у поновљеном поступку бити доказана кривица оптужених и да за сада нема нових доказа.

Браниоци оптужених Зоран Танасић и Милан Петковић најавили су нове доказе и поновили да њихови клијенти нису починили кривична дјела.

- Требало је да Стојчиновић буде изузет од кривичног гоњења јер Закон о правобранилаштву каже да се не може одговарати за исказано погрешно правно мишљење - казао је Танасић. Петковић је додао да није доказана ни намјера оптужених да прибаве имовинску корист.

Стојчиновића терете да је, прекорачивши овлашћења, предузећима “Наш дом” и “Грађа” омогућио да на себе укњиже некретнине и земљишне парцеле, чиме је Бањалука оштећена за више од 7,5 милиона КМ. Јеличића терете да се, са Стојчиновићем, у предмету “Пољопривредна школа” одрекао тужбе и закључио судско поравнање, не обавијестивши о томе град Бањалуку. Град је тужио Пољопривредну школу, компанију “Бинго”, “Октан промет” и Перицу Репајића захтијевајући да се прогласе ништавним рјешења и уговори о замјени некретнина и купопродајни уговори. “Бинго” је узвратио контратужбом и захтијевао од града одштету од 20 милиона КМ. Стојчиновић и Јеличић су се, без знања и сагласности града, одрекли тужбе и закључили судско поравнање. Вриједност спорног земљишта процијењена је на 16,3 милиона КМ.

 Одштета

Зоран Танасић и Милан Петковић истакли су да је Бањалука изгубила спор против компаније “Бинго” и да сад мора да плати одштету од 40 милиона КМ.

- Стојчиновић и Јеличић су судским поравнањем покушали да то спријече. То поравнање је поништено, а град је изгубио спор и поставља се питање ко ће одговарати за то - казао је Танасић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана