Испитани ухапшени у акцији „Шиша“: Цариници и увозници дувана браниће се са слободе

Н. Т.
Испитани ухапшени у акцији „Шиша“: Цариници и увозници дувана браниће се са слободе

САРАЈЕВО - Свих 10 осумњичених који су ухапшени у акцији граничне полиције БиХ „Шиша“ због царинских превара и избјегавања плаћања 60.000 КМ акциза при увозу дувана за наргилу, пуштени су да се бране са слободе.

У Тужилаштву БиХ, по чијој наредби спроведена истрага, истакли су да су осумњичени испитани те да није било основа за притвор или мјере забране.

- Кривична дјела су задокументована и прикупљени су докази те се истрага наставља у циљу подизања оптужнице-рекао је портпарол тужилаштва Борис Грубешић.

Међу осумњиченима има службеника Управе за индиректно опорезивање (УИО БиХ) који су увозницима омогућавали царинске преваре. Незванично сазнајемо да су осумњичени у документацији приказивали да је ријеч о дувану који само пролази кроз БиХ и иде у ЕУ те је на основу тога био ослобођен плаћања акциза. Истрага је показала да је у БиХ приказан извоз дувана, али да у Хрватској и Словенији та роба није увезена.

Акција је „Шиша“ спроведена је уторак на подручју Сарајева, Источног Сарајева, Градишке, Приједора и Бањалуке.

Током акције претресене су 23 локације, а особе које су предмет истраге терете за удруживање ради чињења кривичних дјела, злоупотребу положаја или овлаштења и царинску превару. Привремено је одузета и пословна документације из службених просторија УИО БиХ.

Гранична полиција БиХ саопштила је да је дуван увожен из Уједињених Арапских Емирата преко међународног аеродрома Сарајево.

- Приликом  увоза, осумњичени су вршили царинске преваре, које су им омогућаване од стране службеника УИО БиХ. Тим незаконитим активностима оштећен је буџет за више од 600.000 КМ - саопштила је Гранична полиција БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана