Грудвање у Палама прерасло у вршњачко насиље

Анита Јанковић-Речевић
Грудвање у Палама прерасло у вршњачко насиље

ПАЛЕ - Родитељи ученика петог разреда Основне школе "Србија" у Палама тврде да је група од осам ђака који похађају ту установу њиховог сина насилно гурнула у снијег и гађала грудвама због чега је јуче морао на преглед у болницу.

Мајка једанаестогодишњака који је био изложен вршњачком насиљу каже за "Глас Српске" да је њен син добро и да на сву срећу нема тешких тјелесних повреда и прелома, али да је због бола у предјелу грудног коша морао на хируршки преглед у болницу "Србија" у Источном Сарајеву. 

- Установљено је да је угруван и то највјероватније док су га ваљали по снијегу и скакали по њему и препоручено му је мировање седам дана - казала је мајка.

Прича да се све десило прошлога петка када је њен син био друга смјена, наглашавајући да постоји снимак насиља али да им, како тврди, руководство школе не дозвољава да га прегледају уз образложење да немају право на то. 

- Настава почиње у 12.40 часова, а инцидент се десио око пола један. У школи тврде да је мој син све започео, да се на снимку види да је бацио четири или пет грудви на осморицу својих другова, након чега су га они гурнули у снијег, те га њим гађали и затрпавали. Педагогица школе која је прегледала снимак нам је испричала да је било страшно гледати шта су му другови радили - истакла је мајка наводећи да је њој и супругу син испричао да се грудвао са другарима, да су се задиркивали међусобно, након чега је нападнут. Она је додала да случај нису пријавили полицији јер желе да се све ријеши мирно.

- У школи су рекли да ће наредних дана сазвати састанак са родитељима свих дјечака па ћемо видјети шта ће бити. Свјесна сам да моје дијете није цвјећка, да је хиперактивно и несташно и слажем се да буде кажњен онолико колико је крив, али исто тако сви који су га напали морају сносити одговорност. Неколико бачених грудви није оправдање за насиље - категорична је мајка.  

Директорица ОШ "Србија" Сања Марковић није жељела давати изјаве о поменутом случају, већ се медијима  обратила саопштењем у којем је истакла да је школа упозната са свим дешавањима.

- У нашој школи је инсталиран видео-надзор који покрива комплетну школу, школско двориште и прилаз школи, те се има јасан увид у свако понашање ученика, запослених и трећих лица. У ОШ "Србија" се ништа не препушта случају  - стоји у саопштењу директорице Марковић у којем не помиње шта се  конкретно дешавало у вези са поменутим вршњачким насиљем.  

У болници "Србија" у Источном Сарајеву потврдили су да је дјечак јуче био у њиховој хируршкој амбуланти, да га је прегледао дежурни хирург и установио да нема тешких тјелесних повреда, те да је задобио контузије у предјелу грудног коша, наводећи да је дјечак враћен кући да мирује. 

Шта се тачно дешавало у школском дворишту мораће утврдити полиција која је за инцидент сазнала из медија јер им званично случај нико није пријавио. 

- Полиција је изашла на терен и провјерава све наводе из медијских натписа. Званична пријава није стигла ни од школе нити од родитеља - казали су у ПУ Источно Сарајево наводећи да ће више информација имати накнадно.

Цијели случај у јавност је доспио јуче након што је потпредсједница Народне скупштине РС Соња Караџић-Јовичевић, која је по струци љекар, на свом твитер профилу објавила да је ученика ОШ "Србија" тукло осам вршњака.

- Оплакала сам пола дана и могла бих још, за малим пацијентом, учеником ОШ "Србија" на Палама. Тукло га осам вршњака. Снимци постоје. Учитељица и менаџмент се праве луди - навела је Караџић-Јовичевић.

У Министарству просвјете и културе РС рекли су да немају сазнања о случају, истичући да су затражили информацију од ОШ "Србија" Пале.

Огорченост

Мајка дјечака каже да су она и супруг помало огорчени на школу јер ово није први пут да се њеном сину деси незгода током наставе а да нико не реагује.  

- Прије три године пао је на часу физичког и шест зуба из коријена покренуо.   Након тога на настави је био још три часа и упркос томе што је крварио нико му није помогао нити нас је учитељица позвала. Такође, неколико мјесеци након тога сам била на родитељском састанку старијем сину, а тај млађи ме је чекао у школском дворишту и тада га је један ученик деветог разреда ударио у око због чека сам га морала водити у болницу. Директорица је тада само рекла да њу школско двориште након 17 часова не занима и да она с тим нема везе - тврди мајка и додаје да је дјечак прије два мјесеца сломио руку бјежећи од пса који га је напао, након чега је цијели дан био на настави, а учитељица о немилом догађају није обавијестила. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана