Гранична полиција: За готово 20 одсто смањен број прихвата странаца

Срна
Гранична полиција: За готово 20 одсто смањен број прихвата странаца

САРАЈЕВО - Гранична полиција БиХ, у складу са потписаним међународним споразумима о реадмисији-адмисији лица, прихватила је у прва три мјесеца ове године 207 страних држављана, што је мање за 19,77 одсто у односу на исти период прошле године, када их је било 258.

 „Сви страни држављани прихваћени су по споразуму са Хрватском“, рекао је Срни начелник кабинета директора Граничне полиције БиХ Радиша Самарџија.

Према његовим ријечима, извршена је реадмисија из БиХ 111 страних држављана, што је у односу на исти период 2019. године, када је било 151, мање за 26,49 одсто, а највећи број странаца враћен је у Турску 54 или 48,65 одсто, затим Србију 26 или 23,42 одсто и Црну Гору 21 или 18,92 одсто.

„У извјештајном периоду евидентирано је 16 страних држављана који су депортовани из БиХ, а разлози депортовања су њихов илегалан боравак у БиХ, извршење кривичног дјела или неки други“, појаснио је Самарџија.
  
Он је навео да је током прва три мјесеца евидентирано 306 страних држављана који су самостално напустили територију БиХ у року остављеном за добровољно напуштање. Разлози због којих су страни држављани самостално напустили БиХ су рјешење о протјеривању, отказан безвизни режим и отказан привремени боравак.

Према његовим ријечима, страни држављани који су самостално напустили БиХ имали су држављанство 34 земље, шест лица било је са путном исправом самопроглашеног Косова и једно лице је без држављанства.

Када је ријеч о екстрадицијама из БиХ, додаје Самарџија, евидентирано је седам страних држављана који су екстрадирани из БиХ у друге земље по расписаним међународним потјерницама, односно по захтјевима судова матичних земаља, док је у истом периоду протекле године екстрадирано девет страних држављана из БиХ.

Говорећи о прихвату држављана БиХ, он је рекао да су прихваћена 124 држављанина БиХ из трећих земаља, што је у односу на исти период 2019. године, када их је било 213, смањење за 41,78 одсто.

„Сви држављани БиХ прихваћени су из земаља са којима БиХ има потписане споразуме о реадмисији. Из држава ЕУ и Швајцарске прихваћено је 116 лица“, навео је Самарџија.

Он је додао да су разлози због којих су држављани БиХ враћени из других земаља у БиХ су били илегалан боравак, учињено кривично дјело, рад без радне дозволе и други.

„У БиХ је екстрадирано седам држављана БиХ који су у другим земљама лишени слободе по расписаним међународним потјерницама /Интерпол/, односно потрагама судова у БиХ због почињених кривичних дјела. У истом периоду претходне године у БиХ је екстрадирано 12 држављана БиХ“, рекао је Самарџија.

Према његовим ријечима, надлежним органима предато је 598 страних држављана, што је за 9,94 одсто мање у односу на исти период претходне године када су предата 664 лица.

Служби за послове са странцима БиХ предато је 430 лица и осталим органима 168 лица, а разлози су били прекорачење или илегални боравак, хапшење по потрагама, царински прекршај.

Током прва три мјесеца ове године на граничним прелазима није било издатих виза, а у извјештајном периоду нису евидентирани страни држављани који су изразили намјеру подношења захтјева за азил.



 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана