Градоначелник Бањалуке на клупи за свједоке на суђењу некадашњим функционерима и радницима РУГИПП-а

Небојша Томашевић
Градоначелник Бањалуке на клупи за свједоке на суђењу некадашњим функционерима и радницима РУГИПП-а

БАЊАЛУКА - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић појавиће се у бањалучком Окружном суду као свједок на суђењу некадашњим функционерима и радницима Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП), које терете за милионске малверзације на штету града Бањалуке.

У овом предмету оптужени су бивши помоћник директора у РУГИПП-у Александар Деурић, начелник Одјељења за надзор у РУГИПП-у Драган Груловић, те раднице Дорис Кременовић и Жељка Милинковић.

Суђење у овом случају је, након дуже паузе, настављено 10. јануара 2020. године када је био позван градоначелник Радојичић за свједока, али је због болести оптуженог Деурића суђење одгођено за 30. јануар.

Судија Пане Гаврић најавио је да ће издати наредбу за принудно довођење Деурића јер није обавијестио на вријеме суд да не може доћи на заказано рочиште.

- Осим тога, у налазу љекара који је оптужени доставио не стоји дијагноза од чега је и како болестан. Стоји само шифра Ф18 - рекао је судија Гаврић.

Адвокат Јасминка Јовишевић казала је да нема потребе за принудним довођењем и да ће Деурић доћи. Појаснила је да љекари у налазима сада тако, само са шифром, пишу дијагнозе.

Оптужену четворку терете да су криминалним дјелима оштетили град Бањалуку за око 7,43 милиона КМ. Терете их за злоупотребу службеног положаја у предметима “Наш дом” и “Грађа” и трговину утицајем у предмету “Варница Марија”. Деурића, Груловића и Кременовићеву терете да су незаконито омогућили да фирма “Наш дом” стекне право својине над зградом и помоћним објектом у Грчкој улици, чиме су им прибавили око 2,18 милиона КМ. Груловића и Кременовићеву додатно терете и да су незаконито омогућили да фирма “Грађа” стекне право власништва над парцелом од 33.000 квадрата, чиме је Бањалука оштећена за око 5,25 милиона КМ. Груловић и Милинковићева оптужени су да су договарали обуставу истраге у предмету “Варница Марија” коју је водило бањалучко Окружно тужилаштво. Милинковићева је била у одличним односима са једним тужиоцем, а Груловић је требало да договори детаље  исплате новца како би тужилаштво обуставило истрагу. Суђење у овом предмету у бањалучком Окружном суду почело је у марту 2018. године.

Одгађања

Суђење у предмету РУГИПП одгађано је неколико пута, а прекинуто је крајем августа прошле године јер су се оптужене Дорис Кременовић и Жељка Милинковић породиле. Обје су добиле синове. Бројни судски радници коментарисали су да се у историји правосуђа у Српској раније није десило да се током судског поступка оволики број оптужених могао похвалити да су добили принове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана