Гинеколога из Дервенте пустио породиљу да на смрт искрвари

Небојша Томашевић
Гинеколога из Дервенте пустио породиљу да на смрт искрвари

Добој - Гинеколог Дома здравља у Дервенти Мирко Шаран из овог града оптужен је да је несавјесним пружањем љекарске помоћи проузроковао смрт породиље Тоде Миланковић (21) из Скугрића код Модриче.

Према оптужници, он је, иако је био свјестан да се не придржава правила здравствене струке, пропустио да адекватно збрине трудницу.

У оптужници се наводи да је гинеколог трудницу примио 2. фебруара ове године и да се она породила око 18 часова у дервентском Дому здравља. Додаје се да је након порођаја дошло до обилног крварења код породиље, али гинеколог Шаран није адекватно реаговао.

- Оптужени је могао и требало да препозна да је након порођаја дошло до озбиљних компликација код породиље, које су морале бити отклоњене. Он то није учинио у складу с правилима здравствене струке, па је због неотклањања компликација дошло до шока и погоршања здравља Миланковићеве. Осим што је пропустио да адекватно хируршки и на вријеме санира компликације, гинеколог Шаран није био у пратњи породиље, коју је посало у добојску болницу око 21 час. Усљед наведених компликација Миланковићева је преминула у добојској болници истог дана око 22 часа - наводи се у оптужници.

Супруг преминуле Тоде Миланковић, Стојан након њене смрти је испричао да се његова жена мучила 26 часова у дервентском породилишту. Тада је казао да у тој здравственој установи, према његовом мишљењу, она није имала адекватне услове за тако тежак порођај.

Још је истакао да је од гинеколога Шарана тражио да се Тода породи царски резом, што је доктор одбио.

Гинеколог Шаран је након трагедије казао да је порођај од почетка до краја био у границама нормалног. Истакао је да су трудницу одмах збринули и транспортовали у болницу у Добоју, у складу са здравственим процедурама, када је откривено да она обилно крвари и да има компликације.

Оптужницу против гинеколога Шарана добојско Окружно тужилаштво подигло је крајем октобра ове године. Окружни суд у Добоју оптужницу је потврдио 12. новембра.

Обдукција

Након смрти урађена је обдукција тијела преминуле Тоде Миланковић. Утврђено је да је она преминула усљед спољашњег искрвављења из расцјепа грлића материце и отворених крвних судова слузнице материце, које је настало као посљедица порођаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана