Европол објавио фотографије најтраженијих европских бјегунаца, међу њима и држављани БиХ

ГС
Foto: Европол

БРИСЕЛ - Европска мрежа тимова за активно тражење бјегунаца (ЕНФАСТ) је уз подршку Европола покренула кампању у потрази за најтраженијим бјегунцима у Еуропској унији с нагласком на бјегунце широм Европе који су припадници организованих криминалних група.

У кампањи за 2022. годину која је почела јуче објављено је 49 профила бјегунаца повезаних с организованим криминалним групама, а међу њима су и два држављанина БиХ.

Ријеч је о Младену Самарџији званом Маки (32) и Радомиру Цвијановићу (37) званом Рале који осим бх. имају и држављанство Словеније. Самарџија је на потјерници због трговине дрогом, а Цвијановић због оружане пљачке.

Бјегунци из овогодишње кампање су тражени због почињења тешких кривичних дјела у Европи, као што су убиство, трговина људима, оружане пљачке и тероризам. Овогодишња кампања посебно је усмјерена на вође и кључне чланове организованих криминалних група. Неки од профила истакнутих на овогодишњем попису укључују шефове мафије који су тражени због убистава и масакра над недужним људима, трговце дрогом, трговце људима, насилне криминалце који убијају или чине друга насилна кривична дјела у име криминалних групе те особе које се баве прањем и проневјером новца, преносе хрватски медији.

О Самарџији су у мају прошле године писали медији у региону наводећи да је осумњичен за трговину наркотицима. Тада је наведено да је дио организоване криминалне групе  осумњичене за шверц најмање 790 килограма кокаина и више од двије тоне марихуане. Позивајући се на документе из истраге, црногорске Вијести су наводиле да је Самарџија важио за добављача хероина који је у августу 2020. био мета прикривених истражилаца словеначке полиције. Како је објављено, тајни агенти су од Самарџијиних курира куповали хероин, а на кесицама су откривени и његови отисци прстију.

Цвијановића  тражи словеначка полиција због пљачке банке у Љубљани у којој је са још неколико особа украо скоро 20 милиона евра у кешу и још неколико предмета чија се вриједност процјењује на 13 милиона евра.

Међу објављеним бјегунцима налазе се и држављани земаља региона - Србије, Хрватске, Црне Горе...

Међу бјегунцима поријеклом из земаља региона, под ознаком „опасан“ су још држављани Србије Горан Младеновић, за којим је Кипар расписао потјерницу, и Жарко Пијановић, којег тражи Луксембург, те Црногорац Горан Милашиновић, којег тражи Кипар и који има ознаку „опасан“.
Од свих земаља региона, Хрватска има највише својих држављана на листи најтраженијих.

ЕНФАСТ и Европол позивају грађане ЕУ да посјете web страницу и погледају фотографије ових бјегунаца како би видјели препознају ли икога од њих.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана