Елез транспортован у комплекс институција БиХ

Срна
Foto: Тужилаштво БиХ

САРАЈЕВО - Дарко Елез, који је изручен БиХ из Србије, вечерас је уз високе мјере безбједности транспортован у комплекс правосудних институција БиХ, гдје ће бити предат поступајућем тужиоцу Тужилаштва БиХ, саопштено је из ове правосудне институције.

Након испитивања осумњиченог, тужилац ће се одредити о даљим активностима, додају из Тужилаштва БиХ.

Изручење осумњиченог Елеза реализовано је заједничким радом и добром сарадњом институција БиХ и Србије, уз координацију међународне организације Интерпол.

Активности су у БиХ реализовали Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, Судска полиција БиХ и Агенција за истраге и заштиту /Сипа/.

Тужилаштво БиХ захвалило је свим институцијама које су учествовале и дале подршку у реализацији ове акције.

Елез је био у екстрадиционом притвору од хапшења у децембру у Београду, гдје живи и ради дужи низ година, након што је у Србији издржао казну од девет година затвора, на коју је био осуђен као организатор криминалне групе која је 2009. на територији Србије и БиХ трговала дрогом, вршила изнуде и чинила друга кривична дјела.

Тужилаштво БиХ саопштило је раније, након хапшења Елеза у Београду, да тражи његово изручење на основу потврђене оптужнице у предмету познатом као "Лутка", као и ради истраге коју заједно спроводи са Министарством унутрашњих послова Републике Српске и са партнерским институцијама региона.

Та истрага се односи на тешка кривична дјела почињена на подручју Источног Сарајева и БиХ, међу којима су убиства почињена методама мафијашких ликвидација 2018. и 2019. године, затим планирања и покушаја убистава на подручју Источног Сарајева и Бијељине, те изнуда, застрашивања и других кривичних дјела на штету оштећених лица са подручја Источног Сарајева и БиХ.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана