Елез пристао на притвор јер "није глуп и луд да бјежи", тужилац упозорава да је у страху 35 свједока

Срна
Елез пристао на притвор јер "није глуп и луд да бјежи", тужилац упозорава да је у страху 35 свједока

САРАЈЕВО - Тужилац Дубравко Чампара затражио је да Дарку Елезу буде одређен једномјесечни притвор због могућности бјекства, утицаја на свједоке и страха за становништво, на шта је осумњичени пристао, док је његов бранилац Сенад Крехо рекао да за то не постоји разлог.

На рочишту за одређивање притвора Елезу, који је 3. марта испоручен БиХ из Србије, Чампара је у образложењу разлога за притвор рекао је да су прикупљене изјаве десетине свједока, да постоји фото-документација и низ СМС-ова из којих се, како је навео, јасно види да је починио кривична дјела за која се сумњичи, те да у Суду БиХ постоји и оптужница против Елеза у предмету "Лутка".

- Без икакве дилеме, он је вођа организоване криминалне групе која је смјештена у сами врх. Елез је давао наредбе и ова кривична дјела су извршена на исти начин као и у предмету "Лутка". Сви свједоци, а има их 35 говоре да су јако препаднути и траже заштиту, јер је у питању њихов живот и живот њихових породица - рекао је Чампара.

Он је истакао да "организована криминална група на чијем је челу Елез прелазе границу да изнајмљују станове, преносе оружје и да извршавају Елезове наредбе, који им наређује ко ће и како бити убијен".

- Уколико буде пуштен на слободу, постоји опасност од бјекства и нема сумње да ће за три сата бити ван границе БиХ и постати недоступан. За кривична дјела за која се сумњичи запријећена је казна од 40 до 45 година. Утицај на свједоке је загарантован уколико не буде у притвору и свједоци су у страху -  рекао је Чампара.

Он је подсјетио да су још 2005. године постојале двије криминалне групе и да је Елез на челу једне од њих, а друге Ђорђе Ждрале, које су дошле у сукоб у коме је "пало пуно мртвих глава".

Тужилац Чампара је навео да у овом тренутку не може доставити доказе одбрани и да не постоји ниједан свједок који нема страх за свој и живот породице, као и да је Елез чак 50 пута пријетио и начелнику Полицијске управе Источно Сарајево.

Он је додао да Елезова група и даље функционише и да извршавају његове наредбе без поговора.

Чампара је рекао да је Елез покушао убити и Ждрала, али да му то није пошло за руком јер је он већ био у затвору у Фочи.

Тужилац је навео и да не постоји никаква гаранција да Елез неће починити убиство уколико се поново нађе на слободи.

- Страх људи од Елеза је невјероватан и његовим боравком на слободи биће угрожена безбједност грађана и јавни ред. Без притвора је тешко исконтролисати било коју другу мјеру - рекао је Чампара.

Адвокат Крехо је истакао да се противи мјерама притвора и затражио да се притвор замијени мјерама забране које подразумијевају одузимање личних докумената и обавезу јављања надлежној полицијској станици.

Крехо је рекао да су добили имена свједока и да не види ниједан разлог да им се не доставе и њихове изјаве, те додао да је на овакав начин немогуће оспорити све што је тужилац навео јер је Елезу ускраћено право на одбрану.

 

Крехо је оспорио постојање основане сумње за убиство, као и за два покушаја убиства и изнуде.

Он је навео да Елез не познаје Синишу Миличевића Тигра ни људе око њега, као и особе за које се сумњичи у покушају убиства и истакао да су паушални разлози за притвор на које се тужилац позива.

Елез је рекао у судници да пристаје да му се одреди притвор.

- Нисам глуп и луд да бјежим. Када би отишао у Србију они би ме одмах вратили. И када би отишао у неку другу државу, они би ме изручили БиХ и онда би ми се судило за "Лутку" - рекао је Елез.

Он је негирао да умијешан у ликвидације Синише Миличевића Тигра и Милоша Остојића, који су убијени у Лукавици 2018. и 2019. године. "Нађите ми иједну индицију да сам убио Тигра овдје ћу потписати да ме осудите на 40 година затвора", рекао је Елез и додао да су све изјаве фабриковане.

Након рочишта, Крехо је рекао новинарима да би одлука Суда БиХ за приједлог Тужилаштва о мјерама притвора требало да буде донесена данас.

Крехо је додао да је Тужилаштво БиХ имало дилему 3. марта, када је Елез пребачен у Сарајево, да ли да га терете и за предмет "Лутка".

- Рјешењем је Србија наложила да се Елез не може судити за дјела која су почињена прије ступања на снагу споразума између Србије и БиХ. Виши суд у Београду, Апелациони суд и министар правде Србије били су јасни и за то се не може судити - појаснио је Крехо.

Он је додао да до јутрос није знао шта ће се дешавати и да је јутрос добио приједлог Тужилаштва, те да је почела истрага за друга кривична дјела.

Крехо је навео и да је Елез тужиоцу дао изјаву гдје је јасно рекао да не познаје ни Тигра, а ни лица за која га сумњиче око покушаја убиства извјесни Божовић и Ћук.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана