Експлозија гаса разорила викендицу инспекторице рада

Небојша Томашевић
Експлозија гаса разорила викендицу инспекторице рада

Бањалука - Експлозију у којој је уништена викендица инспекторице рада у Градској управи Бањалука Јасминке Чапљак у бањалучком насељу Пријечани изазвало је цурење гаса из плинске боце, утврђено је истрагом, рекли су у полицији.

Усљед јачине експлозије викендица је тотално уништена и од ње готово ништа није остало читаво, осим темеља. Срећом, у вријеме ове несвакидашње несреће у кући није био никога.

О каквој  снази експлозији је ријеч најбоље показују чињенице да су дијелови куће, летве, врата, дијелови прозора пронађени неколико десетина метара даље.

Кров је остао читав, али је већи дио викендице готово изваљен из земље, а зидови са три стране су порушени. Силина експлозије уништила је и дио дворишне ограде, а оборено је чак неколико бетонских стубова.

Из Полицијске управе Бањалука саопштено је да им је поменути догађај пријављен у петак, а до експлозије је дошло између 4. и 6. септембра.

- Након завршеног увиђаја утврђено је да нису уочени трагови који упућују на то да је коришћена експлозивна напрва. Према досадашњим резултатима истраге, до експлозије је дошло усљед  испуштања гаса из плинске боце - саопштила је ПУ Бањалука.

Додали су да су сви трагови изузети и послати на вјештачење.

Истакли су да су у увиђају у овом случају учествовали и припадници Јединице за форензику Криминалистичко-техничког центра МУП-а РС. Увиђајем је руководио дежурни тужилац бањалучког Окружног тужилаштва.

Према незваничним информацијама, највјероватније је плинска боца остала отворена или је дошло до неког квара на инсталацијама, па је гас исцурио.

- С обзиром на то да је гас тежи од ваздуха, он се спустио на тло. Усљед електрицитета неког од електричних уређаја дошло до варничења које је запалило гас и изазвало експлозију која је разрушила викендицу - казао је извор близак истрази.

Мјештани Пријечана који живе неколико километара испод срушене викендице кажу да су у четвртак чули снажну експлозију.

- Косио сам двориште када је из тог правца одјекнула јака експлозија. Нисам прилазио викендици, нити ме занима шта се десило. Та викендица је усамљена и око ње је шума, али недалеко има још доста сличних објеката. Око пола километра даље је и викендица Младена Иванића, члана Предсједништва БиХ - казао је један мјештанин Пријечана, не желећи да му помињемо име.

Додао је да у том дијелу насеља викендице има још неколико познатих Бањалучана и имућних људи.

Градска управа

У Градској управи Бањалука потврдили су да Јасминка Чапљак ради у Одјељењу за инспекцијске послове као инспектор рада и да у протеклом периоду није имала неугодности.

- Према њеној изјави, у посљедње вријеме није јој нико пријетио нити је имала проблема. Она је полицији казала да претпоставља да је експлозију изазвала плинска боца која је била испред викендице - казали су у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана