Двојцу двије године и осам мјесеци затвора за шверц дрогом

Н.Т.
Двојцу двије године и осам мјесеци затвора за шверц дрогом

БАЊАЛУКА - Владимир Сумоња (29) и Лука Томашевић (26) из Бањалуке осуђени су у поновљеном поступку у Окружном суду у Бањалуци поново на укупно двије године и осам мјесеци затвора због посредовања у продаји и шверцу дроге, али по новој пресуди та дјела су починили одвојено.

 

Сумоња је осуђен на двије године затвора због посредовања у продаји и продаје око 20 грама марихуане Бранку Ритану. Томашевић је добио осам мјесеци затвора јер је од почетка 2018. до 9. септембра те године набављао марихуану ради продаје. Он је, наведено је у пресуди, добровољно предао полицији око 25 грама марихуане, коју је, сматра суд, намјеравао да прода.

Сумоњи је у казну урачунато вријеме проведено у притвору, а та мјера му је продужена након изрицања пресуде. Томашевићу је такође у казну урачунато 29 дана које је провео иза браве током истраге.

Двојац је добио исте казне као и у првостепеном поступку, али је сада суд измијенио правну квалификацију и чињенични дио оптужнице.

Пресуду је изрекло вијеће којем је предсједавао судија Бранимир Јукић. Он је појаснио да Сумоња и Томашевић због незаконитих доказа нису осуђени за набавку већих количина марихуане, спида и екстазија, које су, како је тврдила оптужница, држали у викендици у улици Франца Шуберта у Бањалуци. Јукић је истакао да је током поступка утврђено да су докази за те оптужбе прибављени незаконито, јер је судија Основног суда у Бањалуци издао незакониту наредбу за претрес куће и возила која су користили оптужени. Незаконитим су проглашени и докази прибављени претресом Сумоњиног и стана у којем је живио Томашевић.

Сумоњин бранилац Марко Микеш казао је да је његов брањеник код оваквог стања ствари требало да буде ослобођен.

- Осуђен је само на основу изјаве свједока који је више пута осуђиван. Остали докази су незаконити - рекао је Микеш.

Тужилац Горан Ракић најавио је жалбу на пресуду, јер сматра да у овом случају нема незаконитих доказа.

Сумоњи и Томашевићу се поново судило јер је ранију првостепену пресуду укинуо Врховни суд Републике Српске и вратио предмет на ново суђење. У првостепеном поступку били су осуђени за шверц наркотика од јануара до 9. новембра 2018. на подручју Бањалуке. У њој је било наведено да су од њима познатих особа куповали марихуану, спид и екстази и држали их у викендици у улици Франца Шуберта у Бањалуци ради продаје.

Твор

Владимир Сумоња и Лука Томашевић ухапшени су у акцији “Таргет” у новембру 2018, када су пронађена око 2,4 килограма сканка, 218 грама спида те 131 грам екстазија. У претресу викендице пронађена је и опрема за импровизовану лабораторију за производњу марихуане.  Када их је полиција открила покушали су да униште наркотике и сакрију трагове. Када су схватили да су полицајци испред викендице, повикали су: “Попадаћемо”, “Не гине нам затвор”, “Бацај прах у судопер и пуштај воду”. Током истраге било је речено да су бацили твора на полицајце испред викендице, али је утврђено да је твор сам скочио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана