Државним службеницима 24 године затвора

Г.С.
Државним службеницима 24 године затвора

САРАЈЕВО - Запосленим у Служби за послове са странцима Борис Кордић и Јосип Квесић су јуче, 28. јуна, првостепено осуђени на 14, односно 10 година затвора због организованог криминала.

Осим тога, Суд Босне и Херцеговине је наложио одузимање незаконито стечене имовине вриједне 60.000 КМ.

Осуђени су због злоупотребе положаја и рекетирања ходочасника Италијана у Међугорју. Ријеч је о највећој пресуди у посљедњих пет до десет година за ову врсту кривичних дјела.

Из Суда Босне и Херцеговине би требали данас објавити детаље пресуде.

Борис Кордић је био шеф Теренске канцеларије Службе за послове са странцима, док је Јосип Квесић био инспектор у овој Служби. Били су оптужени да су са директорицом фирме Вламон из Читлука Влатком Пуљић од 2012. до 2014. починили кривична дјела којима су оштећени углавном страни држављани.

Кордић се теретио и за наводно прислушкивање бивше главне тужитељке Тужилаштва Босне и Херцеговине Гордане Тадић и потпредсједнице Високог судског и тужилачког савјета (ВСТВ) Ружице Јукић.

Високе затворске казне у предметима тешких кривичних дјела су ријетке. Међу њима је и она прошлогодишња када је Суд Босне и Херцеговине првостепено на девет година затвора осудио бившег директора Управе за индиректно опорезивање (УИО) Кемала Чаушевића због примања дара и других облика користи, прања новца и злоупотребе положаја. Осим тога, одузета му је имовина вриједна 1,7 милиона КМ, преноси klix.ba

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана