Држављанин Србије присвојио 2,2 милиона КМ од продаје возила

Небојша Томашевић
Држављанин Србије присвојио 2,2 милиона КМ од продаје возила

Бањалука - Директор предузећа “М. К. Р. компани” из Бањалуке Милош Шеган (36) из Србије осумњичен је да је разним злоупотребама оштетио фирму за око 2,2 милиона КМ, потврђено је “Гласу Српске”.

Према незваничним информацијама он је умјесто да полаже пазар на рачун предузећа узимао новац од препродаје возила која су увожена из иностранства. Осим тога из касе је незаконито узео 170.850 КМ. Све то је учинио током двогодишњег пословања предузећа на чијем је челу био. Како незванично сазнајемо, Шеган је, након што је схватио да ће бити откривен, отишао из Бањалуке и тренутно се налази у иностранству. Извор близак истрази је појаснио да је он могао несметано да оде из БиХ јер у то вријеме за њим није било потјернице нити је сумњичен за кривично дјело.

Полицијска управа Бањалука, наводећи иницијале, саопштила је да је 31. јула против Шегана поднијела извјештај Окружном тужилаштву због сумње да је починио више кривичних дјела.

- М. Ш. теретимо за злоупотребу службеног положаја или овлашћења и фалсификовање или уништавање пословних или трговачких књига. Постоје сумње да је он током 2012. и 2013. године увезао и продао 119 аутомобила, а добијени новац није полагао на рачун предузећа у којем је радио, већ га је узео себи. Теретимо га и да је искористио положај и из касе подигао око 170.850 КМ и присвојио. На тај начин предузеће је оштетио за укупно 2.260.000 КМ - рекли су у полицији не наводећи друге детаље.

Истакли су да је у овом случају обављена детаљна истрага током које су прикупљени докази који указују на то да је осумњичени починио кривична дјело које му стављају на терет.

- Пронађена је и одузета одређена документација и саслушан је већи број особа. То ће све послужити као доказ - рекли су у ПУ Бањалука.

Према незваничним информацијама Шеган је из иностранства увозио и препродавао скупље моделе “голфова”, “пасата” и “шкода”.

У фирми “М. К. Р. компани” нико се није јављао на телефонске позиве, док је мобилни телефон осумњиченог Шегана искључен. Према нашим сазнањима он се и даље води као директор ове фирме.

Криминал у привреди

Према подацима Полицијске управе Бањалука током шест мјесеци ове године привредним криминалом причињена је штета од 4.600.866 КМ. Полиција је у том периоду открила 67 случајева привредног криминала, због чега је надлежном тужилаштву поднесен извјештај против 41 особе.

Најчешћа кривична дјела су злоупотреба службеног положаја, превара и фалсификовање службених исправа. Према подацима полиције, привредни криминал у Републици Српској лани је “појео” 221.492.215 марака, што износи око 6,4 одсто буџета РС за ту годину.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана