Ђокић: Черек дао 20.000 марака странци

Небојша Томашевић
Ђокић: Черек дао 20.000 марака странци

Бањалука - Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изјавио је у бањалучком Окружном суду да је бивши начелник општине Брод Милован Черек, који је оптужен за примање мита и противзаконито посредовање, као донацију за странку дао 20.000 марака 2010. године.

Ђокић који је исказ дао на позив суда појаснио је да је Черек 10.000 марака дао за дио трошкова конвенције СП-а у Бањалуци.

- У вријеме конвенције странке замолио сам Черека за помоћ. Пристао је и дао 10.000 марака. На мој захтјев тај новац је предао мом возачу. Други износ од 10.000 марака дао је на Извршном одбору СП-а - рекао је Ђокић.

Он је напоменуо да у то вријеме Черек није инсистирао да се потврди да је он дао донацију.

Напоменуо је да не познаје власнике предузећа “2Д Живковић” нити је чуо да су они дали донацију за Социјалистичку партију.

Према ријечима Петра Ђокића, са Череком је имао коректан однос, а навео је да га је странка предложила поново за начелника општине Брод јер су били увјерени да ће побиједити.

Ђокић је појаснио да се СП финансира на основу Закона из буџета и из донација. Казао је да је било случајева да донатори нису жељели да се помињу њихова имена. Рекао је да су све донације евидентиране у странци.

Свједочењем Ђокића завршено је суђење Череку који се терети да је примањем мита и противзаконитим посредовањем прибавио 136.000 марака.

Специјални тужилац Горан Гламочанин је у завршној ријечи рекао да сматра да је доказана кривица Черека и затражио да се он осуди.

- Доказано је да се овдје радило о миту, а не о донацијама. Тражимо да се осуди по Закону и да му се изрекне и новчана казна. Тражимо и да му се одузме 110.000 марака противправно стечене имовинске користи - рекао је Гламочанин.

Браниоци оптуженог Черека, адвокати Матија Бодирогић и Душко Панић, затражили су ослобађајућу пресуду. Они сматрају да је доказано да у овом случају није било мита, већ да се радило о донацијама.

Бодирогић је још истакао да је увјерен да ће бити изречена ослобађајућа пресуда и да ће послије тога тражити од СП-а да се извини Череку и врате га на његов положај у странци.

Судија Весна Станковић-Ћосовић је послије изношења завршних ријечи заказала изрицање пресуде за сриједу 20. марта.

Оптужницом Специјалног тужилаштва РС Череку се ставља на терет да је примањем мита и противзаконитим посредовањем узео око 136.000 марака. Терети се да је узео 126.000 марака мита од предузећа “2Д Живковић” из Дервенте како би добили посао на тендеру за изградњу аква парка у Броду. Оптужен је да је од директора и власника “Лимикома” Миливоја Шормаза примио новац у износу од 10.000 марака како би обезбиједио да предузеће “Градска топлана” Брод одобри исплату дијела доспјелих дуговања том предузећу.

Черек је у свом свједочењу раније рекао да није узимао мито од предузећа “2Д Живковић” већ да му је Велибор Живковић дао донацију за странку. Истакао је да је узео новац од директора и власника “Лимикома” Миливоја Шормаза, али је то дато такође као донација за СП.

Черек је ухапшен 14. септембра 2012. године заједно са директором Дирекције за изградњу и развој општине Брод Бором Милошевићем и техничким секретаром бродске Социјалистичке партије Ђурђом Теодосић. Теодосићева је пуштена и била је свједок.

Пресуде сарадницима

Сарадници Милована Черека, бивши директор Дирекције за изградњу и развој општине Брод Боро Милошевић и власник бањалучког предузећа “Лимиком” Миливоје Шормаз, који се терете за примање мита у помагању и давању мита, признали су кривицу и њима су изречене пресуде.

Милошевић је на основу споразума о признању кривице, који је закључио са Специјалним тужилаштвом, осуђен на шест мјесеци затвора и одређено је да му се одузме противправна имовинска корист од 23.500 марака. Шормаз је, такође, на основу споразума, осуђен на новчану казну од 7.000 марака и одузимања 10.000 марака које је незаконито стекао.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана