"Дјевојчицу напио и обљубио, за ћутање нудио посао њеној мајци"

Независне
Foto: ГС

БИЈЕЉИНА - Миленко Томић (59), боксерски тренер из Бијељине, остаће још два мјесеца иза браве, а осумњичен је да је напио па обљубио четрнаестогодишњакињу коју је тренирао, да би након тога обећао да ће наћи посао за њену мајку уколико га родитељи дјевојчице не пријаве.

Уз навођење иницијала, саопштио је то Окружни суд у Бијељини, који је објавио детаље овог стравичног случаја, о којем су "Независне новине" писале када је Томић ухапшен, а иза браве, по новом рјешењу, може остати до 4. фебруара 2022.

Претходно је тужилац овом суду доставио приједлог за продужење притвора Томићу, наводећи да је он досад неколико пута покушао да контактира оца дјевојчице, а посљедњи пут је то учињено 24. новембра.

Образлажући свој приједлог на рочишту, тужилац је истакао да истрага још није завршена пошто нису саслушани сви свједоци, нити извршена сва потребна вјештачења. Тужилац очекује да би се истрага у предстојећа два мјесеца могла несметано окончати.

С друге стране, одбрана је тврдила да нема потребе за продужењем притвора, а и Томић се потпуно придружио тврдњи свог браниоца. Суд је, међутим, утврдио да постоји сумња да је Томић обљубио дјевојчицу коју је тренирао бокс.

"Овакав закључак произилази прије свега из исказа жртве датог у Полицијској станици Бијељина у присуству тужиоца и психолога, у коме је она детаљно описала све околности које се односе на понашање осумњиченог према њој, али исто тако и из исказа дјевојчицине мајке и њеног оца", истиче Суд.

Суд истиче да постоји сумња да је Томић од августа до септембра,као тренер Боксерског клуба Радник Бијељина, у којем је дјевојчица тренирала бокс, више пута наговарао малољетницу да пристане на полне радње с њим.

"Према наводима датим у приједлогу за продужење притвора, сумња се да је 20. августа, као тренер, повео ту дјевојчицу у Источно Сарајево, рекавши јој да из касете аутомобила, којег је возио, а она била сувозач, извади новац, што је и учинила, те када је извадила новац и подигла главу, пољубио ју је у уста", истиче Суд.

И то није све - терете га и да је 29. септембра дјевојчицу позвао да дође код њега у канцеларије Боксерског клуба Радник Бијељина, а када је она дошла са другарицом и хтјела да изађе помиловао ју је по задњици.

"Онда је, како се сумња, 30. септембра, као тренер, повео дјевојчицу у Соколац, наговоривши је да конзумира алкохол, који је набавио и донио у хотелску собу, што је она и пила. Када је усљед дејства алкохола заспала, љубио ју је по устима, додиривао задњицу, груди, а потом и завукао своју руку у њен доњи веш", наводи Суд, с тим што детаље овог узнемирујућег чина нећемо објављивати.

Све вријеме јој је, додаје се, путем Вибера са свог телефона упућивао поруке сексуалне конотације описујући шта јој је радио, те шта би јој радио и предлажући јој начин и мјесто да воде љубав.

Родитељи малољетице су, истиче Суд, детаљно описали њено понашање након спорног догађаја те свједочили о томе шта им је кћеркица испричала. Притом, свједоци, једна малољетница, те тренер Г.Б. су такође имали сазнања о овом случају.

"У том смислу малољетница је испричала околности под којима су осумњичени и оштећена спавали у истом кревету критичне вечери, а свједок Г.Б., као један од тренера жртве, у свом свједочењу је потврдио да је дошао до сазнања да је осумњичени доносио алкохол у собу гдје су се налазили такмичари", истиче Суд.

Оно што је посебно значајно у његовом свједочењу је чињеница да је замољен да са државног првенства, одржаног у Сокоцу, повезе дјевојчицу с обзиром на то да је она имала проблема с Томићем и да се не осјећа пријатно у друштву с Томићем.

"О непримјереном понашању осумњиченог на државном првенству у Сокоцу је свједочила још једна свједокиња. Навела је да је Томић на рецепцији хотела  инсистирао да закупи базен у коме би били сами Томић, она и жртва, да их је наговарао да пију алкохол, што су и учинили, да је потом жртва била видно пијана, у полусвјесном стању, да је у таквом стању легла да спава, а да је Томић легао поред ње и у кревету с њом провео ноћ", истиче суд.

Свједочења ових лица, додаје Суд, потврђена су и писаним доказима који се односе на медицинску документацију малољетне жртве као и порукама које су међусобно телефоном размјењивали она и осумњичени. Докази су, сматра Суд, вјеродостојни.

Осим тога, истиче Суд, из исказа родитеља жртве може се закључити да је Томић, након што је сазнао да су они упознати с преписком између њега и дјевојчице путем друшвених мрежа, покушао утицати на њих да га не пријављују, а заузврат, како то тврди отац дјевојчице, обећао је да ће у Београду разговарати с министрима да би пронашао запослење за његову супругу.

Родитељи су, оцјењује Суд, сагласно изјавили да им је ставио до знања да би њихова кћерка могла бити изложена сраму и осуди јавности, а да он има бројне везе и да је врло утицајан и да неће одговарати.

Осим тога, према свједочењу оца дјевојчице, Томић је преко свог сина покушао да утиче на њега пријетећи компромитујућим снимцима његове кћерке са другим лицима.

"Понашање осумњиченог је, према изјавама родитеља малољетнице, на њу оставило посљедице - она је почела да избјегава контакт с њима, жалила се на главобољу, почела неконтролисано да једе слаткише и угојила се 15 килограма", истиче Суд.

Суд додаје да посебно треба напоменути чињеницу да је осумњичени, поред тога што је био тренер дјевојчице, према властитој тврдњи, у критичном периоду био и спортски директор БК Радник Бијељина, предсједник Боксерског савеза Републике Српске и генерални секретар Боксерског савеза БиХ.

Дакле, додаје се, несумњиво се ради о човјеку који је високопозициониран у организационој структури боксерског спорта у Српској и БиХ, па је и његова улога у одгоју младих спортиста посебно наглашена.

Како је потврђено "Независним новинама", за кривично дјело за које Томића терете прописан је затвор од најмање осам година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана