Директор бањалучке Медицинске школе повећао професорима плату и добио пријаву

Небојша Томашевић
Директор бањалучке Медицинске школе повећао професорима плату и добио пријаву

Бањалука - Директор Медицинске школе Владимир Јагодић из Бањалуке осумњичен је да је злоупотребом свог положаја оштетио буџет Републике Српске за око 32.000 КМ, потврђено је “Гласу Српске”.

Према незваничним информацијама, он је наставницима с високом стручном спремом повећао коефицијенте са осам на десет, иако то није превиђено Законом о платама запослених у области просвјете и културе Републике Српске.

- Тако је омогућио да ти наставници добијају већу плату и да им буде исплаћено више новаца него што је предвиђено. Тиме им је омогућио стицање противправне имовинске користи. Они су плату по већим коефицијентима од предвиђених добијали од 2017. године - казао је извор близак истрази.

Полицијска управа Бањалука, наводећи иницијале, саопштила је да Јагодића терете за злоупотребу службеног положаја или овлашћења.

- Директор јавне установе из Бањалуке В. Ј. је прекорачио службено овлашћење и запосленима са новостеченом високом стручном спремом одредио већи платни коефицијент. Закон о платама запослених у области просвјете и културе Српске предвиђао је ниже коефицијенте од оних које им је он додијелио. На тај начин оштетио је буџет РС за 32.000 марака - истакнуто је у полицијском саопштењу у којем нису наведени детаљи.

Јагодић је рекао да није крив за оно што му се ставља на терет и да је коефицијенте повећао на основу сагласности Министарства просвјете и културе РС.

- У школи имамо наставнике с вишом школом и оне с високом стручном спремом. Министарство је у фебруару 2017. године дало сагласност да запосленима са ВСС и 240 ECTS бодова буде признат виши коефицијент. То сам урадио на основу те сагласности - казао је Јагодић.

Појаснио је да он својим понашањем није прибавио никакву личну корист и ништа није урадио на своју руку.

- Не могу ја бити одговоран за нешто за шта је Министарство дало сагласност. Нисам знао колики је износ који је требало издвојити на основу повећања коефицијената, нисам то ни рачунао - казао је Јагодић.

Афера “упис”

Владимир Јагодић је у жижу јавности дошао 2015. године због афере додатног уписа 28 ученика у Медицинску школу. Бројни родитељи средњошколаца оптужили су управу школе и тврдили да су неке ученике уписивали незаконито, док су друге одбијали да упишу, иако су имали одличан просјек и довољно бодова. Он је тада истицао да је спорни списак с именима 28 ученика добио од тадашњег Министарства просвјете и културе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана