Детаљи заплијење више од пола тоне дроге у Плочама: Кокаин преко Тузле требало да стигне у Бањалуку

Небојша Томашевић
Детаљи заплијење више од пола тоне дроге у Плочама: Кокаин преко Тузле требало да стигне у Бањалуку

ПЛОЧЕ - Више од пола тоне кокаина, које је хрватска полиција заплијенила у луци Плоче, требало је да буде превезен у складиште једне фирме у Тузли, а одатле би био упућен даље према бањалучкој регији, сазнаје “Глас Српске”.

Извор близак истрази је казао да су наркотици стигли у контејнеру с бананама из Еквадора. Према незваничним информацијама, банане међу којима је откривен кокаин наручила је компанија из Тузланског кантона.

- Претпоставља се да је већи дио дроге требало да преко Тузле и Бањалуке иде за Србију и даље, а дио да остане за тржиште БиХ. Постоје информације да су криминалци дрогу платили око три милиона евра унапријед, док је остатак новца требало да буде исплаћен по добијању пошиљке - казао је извор близак истражним агенцијама.

Хрватска полиција је наркотике открила 30. марта у контејнеру с бананама у којем је било 575 килограма дроге, а истражиоци су скоро двије седмице чекали да ли ће се неко појавити да преузме кокаин.

С обзиром на то да се нико није појављивао, а постојала је бојазан да криминалци сазнају за акцију полиције и одвезу дрогу, организован је претрес контејнера и запљена. Како сазнајемо, дрога је била скривена у дуплом дну контејнера, а ради се о изразито чистом кокаину. Према информацијама из хрватске полиције, за сада још нико није ухапшен за кријумчарење пошиљке, чија се вриједност процјењује на око 500 милиона куна или око 60 милиона евра на црном тржишту. Незванично, у откривању пошиљке кокаина учествовала је и Агенција за истраге и заштиту (СИПА), која је пратила нарко-дилере у БиХ.

- Они су пратили групу криминалаца за које су постојале информације да су требали да преузму и складиште дрогу у БиХ и да је даље дистрибуишу. Ријеч је о групи која циркулише у цијелој БиХ, а неки од њих имају контакте и везе у Бањалуци и Србији - рекао је извор близак истрази у БиХ.

Напоменуо је да се истражује које је било крајње одредиште наркотика и ко је наручио тако велику и вриједну пошиљку. Према информацијама из истраге, хрватска полиција, у сарадњи са истражиоцима из БиХ, наручиоца ове пошиљке вребала је дуже вријеме.

На конференцији Полицијске управе Дубровачко-неретванске речено је да заплијењени кокаин није био намијењен тржишту Хрватске.

- Та дрога требало је да буде даље прокријумчарена и била је намијењена дистрибуцији у сусједним земљама. Успостављена је међународна сарадња. Крим истрага се наставља - рекли су из хрватске полиције.

Према информацијама истражилаца из ове полицијске управе, наркотици су у Хрватску стигли из Јужне Америке.

Перо Перић из дубровачке полиције казао је да су им у акцији помогли полицијски пси. Истакао је да царина и полиција спроводе појачан надзор над луком Плоче. Он, али и други службеници хрватске полиције нису могли да откривају да ли су кријумчари дроге који још нису откривени имали помагаче у луци Плоче.

За сада нико није ухапшен, а криминалистичка истрага траје. Према до сада познатим информацијама, кокаин је из Хрватске требало да буде у БиХ превезен највјероватније шлепером с пошиљком банана.

Лука Плоче

Плоче је већ дуже означено као једна од улазних лука за кокаин у Европу. Преко ове луке крајем јануара стигао је кокаин који је заплијењен у Метковићу. У Загребу је 27. јануара ухапшен Мате Јерковић (59) звани Хаш, којег су прозвали и “неретванским краљем кокаина”, а његова “екипа”, у којој је био и италијански држављанин, терети се за кријумчарење 146 килограма кокаина вриједног око 32,6 милиона куна. У том ланцу важну улогу имао је цариник Луке Плоче Зоран Ерјауц, који је за сваки пропуштени контејнер добијао, како тврди УСКОК, по 40.000 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана