Детаљи трагедије у Брчком: Међу настрадалим и дјеца, свијеће највјероватније изазвале пожар

ГС
Детаљи трагедије у Брчком: Међу настрадалим и дјеца, свијеће највјероватније изазвале пожар

БРЧКО – Велика трагедија задесила је рано јутрос брчанско насеље Суљагића сокак када је у пожару смртно страдало шест особа, међу њима двоје дјеце. Комшије тврде да су ватру у кући вјероватно рашириле свијеће које су старији чланови породице запалили јер су боравили у објекту без струје.

Службеници брчанске полиције јутрос у 6:20 сати су добили пријаву да је у улици Сарајевска, на скретању према насељу Суљагића сокак избио пожар у стамбеној кући. Изласком на мјесто догађаја, полиција и ватрогасци су у кући пронашли шест мртвих особа, уз четверо повријеђених.

На мјесту догађаја од раних јутарњих сати налазе се екипе истражилаца и полиције који обављају увиђај и утврђују узрок смрти шест особа. 

Према незваничним информацијама, смрт страдалих је вјероватно наступила усљед гушења угљен-моноксидом.

Док надлежни обављају увиђај, комшије испред улаза у двориште у којем се налази кућа нијемо посматрају све оно што се дешава.

Како су казали у разговору с новинаром портала Кликс, ова трагедија их је много потресла, посебно због чињенице да су били у блиском односу са једанаесточланом ромском породицом која је живјела у неимаштини.

“Још увијек не могу да вјерујем шта се догодило и каква је трагедија задесила наш комшилук. Ова породица је била добра и поштена, а смрт их је задесила због неимаштине. Некада раније, власник куће, који је такође погинуо, имао је кафану, али је након болести морао затворити и тада је наступила криза код њих. Живјели су тако што су остали чланови породице просили. Знам да су били више гладни него сити, једном ријечју то је била биједа. У кући су имали један мали шпорет, а гријали су се тако што су им комшије доносиле дрва”, каже нам комшија Мехо Шечић.

Он наводи да је ова брчанска породица живјела у кући без струје и воде, нагласивши да су увече три или четири свијеће палили како би освјетлили просторије у којима су боравили.

“Према ономе што знам, пожар су изазвале највјероватније свијеће, а све страдале угушио је дим који се створио у собама. Нажалост, погинули су отац, мајка, кћерка, снаха и двоје дјеце. Зет се успио спасити тако што је побјегао након избијања пожара, али је четверо дјеце повријеђено. Троје се налази код нас у болници у Брчком, док је једно превезено у Тузлу. Надам се да ће сви од њих преживјети”, наводи Шечић, чије је свједочење потврдило и још неколико комшија које су се налазиле у непосредној близини куће.

Надлежни у јавност још увијек не излазе са превише информација. Осим што су навели да је шест особа смртно страдало, а да су четири повријеђене, из брчанске полиције су казали да њихови службеници на терену врше увиђај под надзором дежурног тужиоца. На мјесту догађаја је и противпожарни инспектор те се утврђују све околности под којима се наведени догађај десио.

Шеф Одјељења за здравство и остале услуге у Влади Брчко дистрикта Сеад Шадић је рекао Срни да је у  пожару у Брчком погинуло шесторо лица, једно дијете је животно угрожено и превезено у Универзитетско-клинички центар Тузла, а у брчанској болници је шесторо малољетних лица, те њихови отац и мајка.

Шадић је рекао да су лица смјештена у Болници у Брчком ван животне опасности.

“Дјеци је пружена хитна медицинска помоћ. Биће задржани 24 сата на посматрању педијатра и оториноларингоолога и уколико им стање буде непромијењено, већ сутра би могли бити пуштени на кућно лијечење”, рекао је Шадић.

Он је навео да је, према информацијама којима располаже, у кући у којој је избио пожар живјело 17 лица.

“Мањи пожар је избио у дневном боравку гдје се налазило више лица. У другој просторији на спрату налазило се четворо дјеце који су задобили лакше опекотине на тијелу, али нису животно угрожена”, појаснио је Шадић.

Он је додао да Одјељење за здравство и остале услуге са расположивим капацитетима и струковним удружењима, као што су Друштво психолога и Црвени крст, ради на смјештају лица која ће бити пуштена на кућно лијечење, те да ће им бити обезбијеђена храна, обућа и одјећа.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана