Детаљи потврђене оптужнице: Нападачи на Крунића испалили 36 метака

Небојша Томашевић
Детаљи потврђене оптужнице: Нападачи на Крунића испалили 36 метака

БАЊАЛУКА - Оптужени Бенеди Ђукановић звани Бенџо (42) и страдали нападач Жељко Ковачевић (42) испалили су из аутоматских пушака најмање 36 хитаца на џип бањалучког бизнисмена и власника агенције "Сектор секјурити" Славише Крунића (48), при томе усмртивши њега и његовог пратиоца Жарка Павловића.

Том приликом возач џипа "тојота" Горан Илић је рањен, али је успио да искочи и из службеног пиштоља испали 14 хитаца према Ђукановићу и Ковачевићу који су му узвратили пљабу. У међусобној размјени ватре Ковачевић је погинуо, а Ђукановић побјегао.

Ово је наведено у оптужници Републичког тужилаштва која је због поменутог злочина подигнута против Ђукановића те Емилија Балде (53) и бившег радника "Сектор секјуритија" Родољуба Гајића (35) из Бањалуке. Балда терете да је Ковачевићу јавио када је џип кренуо ка мјесту напада, а Гајића, који је чувао Крунићеву супругу и дјецу, да је помогао у злочину.

Он је, наводи се у оптужници, Ковачевићу одавао информације о кретању, обезбјеђењу Крунића, како би му опростио дуг. Оптужницу против њих потврдио је Окружни суд у Бањалуци те им продужио притвор.

Рочиште за изјашњење о кривици заказано је за 22. јануар, а суђење у овом случају требало би да почне крајем фебруара или у марту.

Према Закону о кривичном поступку РС, Суд има рок од 30 дана да након изјашњења о кривици закаже суђење, а, изузетно, тај рок се може продужити за 30 дана. Тужилаштво Ђукановића и Балда терети да су заједно са убијеним Ковачевићем организовали, припремили и 22. априла починили злочин, а  Гајића за помагање у извршењу убиства. У оптужници се наводи да су Ђукановић, Балдо и Ковачевић злочин припремали од јануара до 22. априла 2019. у Лакташима када су се срели у кафићу и детаљано договорили план злочина.

Одатле су Ђукановић и Ковачевић наоружани аутоматским пушкама отишли у Романијску улицу у Гламочанима у близину Крунићевог имања и направили сачекушу у жбуњу. Балдо је остао у близини локала поред којег треба да наиђе Крунић у возилу како би им дојавио да иде ка засједи.

Након што је џип бањалучког бизнисмена наишао, Балдо је телефоном јавио Ковачевићу. Када је џип, који је возио Илић наишао поред засједе и успорио, Ђукановић и Ковачевић су отворили рафалну паљбу из аутоматских пушака.

Павловић, који је био сувозач и Крунић који је сједио иза њега, усмрћени су на мјесту. Илић је био тешко рањен, али је узвратио на ватру. Ђукановић је након што је у размјени ватре погинуо Ковачевић, успио да побјеге с пушкама које је сакрио 50 метара даље од мјеста убиства.

Истрага

Истрага је трајала скоро девет мејсеци, а осумњичени Емилио Балдо је ухапшен вече након убиства. Родољуб Гајић је "пао" почетком маја, док је Бенеди Ђукановић након злочина успио да побјегне и предао се након 52 дана скривања. Ђукановић, Балдо и покојни Ковачевић познати су полицији по кривичним дјелима, а неки су осуђивани и имају "дебеле" досије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана