Детаљи оптужнице против Цикотића: Квалитетно оружје продавао као застарјело, буџет оштетио за 9,7 милиона КМ

ГС
Детаљи оптужнице против Цикотића: Квалитетно оружје продавао као застарјело, буџет оштетио за 9,7 милиона КМ

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ потврдило је јутрос да је тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао јоптужницу против министра безбједности БиХ Селме Цикотића, а која га терети да је од 2009. до 2011. године, док је обављао функцију министра одбране БиХ, злоупотријебио службени положаја тако што је на незаконит начин погодовао купцу на штету министарства којим је руководио.

Ријеч је о плану извоза и продаје вишкова застарјелог оружја, муниције и војне опреме. Наиме, у оптужници се наводи да је Цикотић, потпуно незаконито и заобилазећи предвиђене законске процедуре, без упознавања својих замјеника, као и Предсједништва БиХ, вршио измјене уговора.

-Измјенама уговора је предузећу „Скаут“ д.о.о. Загреб, умјесто застарјелог наоружања и муниције који су били предвиђено за отпис и продају како би се смањили трошкови чувања и одржавања, омогућио извоз оружја и муниције вишег квалитета и потражње на тржишту. На тај начин је оштетио буџет за износ од око 9,7 милиона КМ, а и другима је прибавио имовинску корист у вишемилионском износу – навело је Тужилаштво.

Оптуженог Цикотића  терете и да је починио продужено кривично дјело злоупотреба положаја или овлашћења.

Тужилаштво БиХ ће кривицу оптуженог доказивати саслушањем већег броја свједока и стручних вјештака и прилагањем више стотина материјалних доказа. Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Цикотић је рођен 1964. године у Иванграду, Црна Гора, а држављанин је БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана