Детаљи незабиљежене трагедије у Доњој Пискавици код Бањалуке: Дјевојчицу у ауту покосио топлотни удар

Небојша Томашевић
Детаљи незабиљежене трагедије у Доњој Пискавици код Бањалуке: Дјевојчицу у ауту покосио топлотни удар

БАЊАЛУКА - Четворогодишња дјевојчица, која је пронађена мртва у аутомобилу у дворишту породичне куће у засеоку Драгичевићи код Доње Пискавице, умрла је од топлотног удара, потврђено је “Гласу Српске”.

Тијело је пронађено у суботу око 16.30 часова. Како сазнајемо, дјевојчица је у возилу била најмање два сата, док је напољу температура била виша од 36 степени Целзијуса.

Прве информације из истраге говоре да се дјевојчица играла напољу сама и да је ушла у аутомобил. Наводно нико од укућана није примијетио гдје се налази. Њена мајка је успављивала друго дијете када је дјевојчица изашла.

- С обзиром на то да је било јако вруће и више од 36 степени у хладу, у возилу је било превруће. Усљед толике топлоте дијете је вјероватно дехидрирало и изгубило свијест, те, нажалост, на крају и преминуло. Сви до сада прикупљени докази говоре да је она у врелом ауту била најмање два сата, а можда и више, што је било кобно. У возилу се зачас температура попне на више од 50 степени Целзијуса и то нико не може да издржи, а камоли дијете - рекао је извор близак истрази.

Обдукцијом тијела утврђено је да је умрла усљед високе температуре.

- Узрок смрти је екстремно прегријавање тијела. Возило је било на сунцу, а унутра је било као у рерни - рекао је специјалиста судске медицине Жељко Каран.

Увиђај је обавио дежурни тужилац Окружног тужилаштва Бањалука  Синиша Марковић заједно са полицијским службеницима бањалучке Полицијске управе.

- Осим обдукције, тужилац је наредио да се предузму све истражне радње и мјере с циљем утврђивања свих околности страдања дјетета - саопштено је из тужилаштва. Истакли су да не могу да откривају више информација о овом случају, док се истрага не заврши.

Страдала дјевојчица, како сазнајемо, рођена је у Њемачкој. Она је дошла на одмор са родитељима у њихов родни крај.

Слична трагедија десила се почетком јуна у Хрватској у Книну, гдје је у врелом аутомобилу преминуо петогодишњи дјечак, кога је отац оставио и отишао на посао. Отац је ујутро сина повезао у вртић, али га је заборавио у закључаном аутомобилу на паркингу. Дјечак је у врелом возилу, које стајало на сунцу, остао више часова. Родитељ га се сјетио тек када га је супруга звала и питала зашто га није оставио у вртићу. Када је дошао до аута, дијете је већ било у несвијести  и брзо је одвезено у болницу, али му није било спаса.

Дехидрација

Према ријечима љекара, дјеца у врелом аутомобилу брже дехидрирају од одраслих.

- Људи се зноје да би хлађењем одржали тјелесну температуру, а кад је дијете закључано у врућем ауту, оно у тој ситуацији дехидрира, а тјелесна температура му расте. У почетку крећу благи симптоми, као што су умор, вртоглавица, кожа је врућа, сува и црвена, дијете се не може више знојити, повећава се фреквенција срца, долази до тахикардије, дијете почиње брзо дисати... Потом губи свијест и умре усљед трајног оштећења прво мозга, потом и осталих органа. У ауту је на сунцу бар 50 степени и дјететова температура расте преко 40 степени, што брзо доводи до смртног исхода - појашњавају медицински стручњаци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана