Детаљи хапшења бившег директора Рајфајзен банке у Сарајеву: Преко позајмица опрао пола милиона евра

Небојша Томашевић
Детаљи хапшења бившег директора Рајфајзен банке у Сарајеву: Преко позајмица опрао пола милиона евра

САРАЈЕВО - Бивши директор Рајфајзен банке у Сарајеву Карлхајнц Добниг ухапшен је у Аустрији у оквиру међународне истраге прања више од пола милиона евра у БиХ, потврђено је “Гласу Српске”.

Истрага се води под надзором Тужилаштва БиХ у сарадњи са полицијом и тужилаштвом из Њемачке и Аустрије. Добнигу се на терет ставља прање новца, превара и утаја пореза по Кривичном законику БиХ.

Према незваничним информацијама, он је прије неколико дана напустио БиХ како би избјегао хапшење које је већ било припремљено. Истрагу у овом случају покренуло је њемачко тужилаштво након информација да се преко БиХ, односно преко Добнига, прао сумњиво стечени новац. У оквиру те истраге Агенција за истраге и заштиту (СИПА) претресла је стан који је користио Добниг у Сарајеву. Претреси су обављени под надзором Тужилаштва и по наредби Суда БиХ.

У СИПА су потврдили да је током претреса пронађена и одузета рачунарска опрема, мобилни телефон, таблет, УСБ меморија и пословна документација.

Према незваничним информацијама, Добнига терете да је у октобру 2020.  пребацио 525.000 евра на рачун Ериха Колма који је у овом случају првоосумњичени за прање новца.

- Добнигу је новац претходно уплаћен из Уједињених Арапских Емирата. Он га је затим на основу приватних позајмица и разних дознака пребацио на рачун Колма који је приликом куповине некретнине приложио уговор о зајму 550.000 евра који је потписан са фирмом “Кластер груп”, регистрованој у Мађарској - рекао је извор близак истрази.

Тужилаштво БиХ је, не откривајући име осумњиченог и детаље акције, саопштило да је СИПА претресла просторије бившег високог банкарског  службеника у Сарајеву, у оквиру међународне истраге финансијског криминала тешког око пола милиона евра.

- Акција се изводи у сарадњи са партнерским институцијама Њемачке и Аустрије. Ради се о опсежној међународној истрази финансијског криминала, а претреси се врше у оквиру активности међународне правне помоћи и сарадње, са институцијама Аустрије и Њемачке. Истовремено, операција је покренута и у ове двије државе. Истрага се односи на сумње у финансијски криминал и прање новца, у односу на додјеле одређених финансијских дознака и уплата од око пола милиона евра - наводи се у саопштењу.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић казао је да у циљу заштите истраге, у овом тренутку не могу давати више информација или детаља.

Рајфајзен банка БиХ саопштила је да није била упозната са наводима о прању новца у моменту када је Карлхајнц Добниг поднио оставку на позицију предсједника Управе Банке.

- Прије неколико седмица сазнали смо за потенцијални сукоб интереса Добнига. По утврђивању сукоба интереса, Добниг је 19. марта поднио оставку на позицију у Банци, са тренутним учинком. У том тренутку нисмо били упознати са наводима о прању новца - наводи се у саопштењу.

Дао отказ

Карлхајнц Добниг је посљедњих шест година био директор Рајфајзен  банке у Сарајеву. Он је прије нешто више од мјесеца поднио оставку на то мјесто и отишао из БиХ. Извор близак истрази је казао да је Добниг највјероватније сазнао за истрагу коју против њега воде власти у Њемачкој због прања новца преко БиХ па је зато дао отказ и побјегао.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана