Детаљи догађаја који је потресао грађане Дервенте: Напуштеног дјечака пронашла чистачица

Јелена Станић
Детаљи догађаја који је потресао грађане Дервенте: Напуштеног дјечака пронашла чистачица

ДЕРВЕНТА - Чистачица кафића у Дервенти Мирјана Јевтић кренула је на посао рано ујутро у петак, не слутећи да ће у хаустору близу радног мјеста у корпи наћи једномјесечног дјечака умотаног у ћебе.

Одмах је позвала полицију, која је само два сата касније нашла мајку дјечака В. Н. (23) из Дервенте. Незванично, мајка је дјечака оставила у петак у пет часова ујутро у улици Српске војске у насељу Сајмиште. Јевтићева је испричала да је у први мах помислила да је ријеч о играчки коју је неко заборавио.

- У први мах помислила сам да су се дјеца играла и оставила је, а онда сам чула плач дјетета - казала је Јевтићева и додала да ју је страх спријечио да узме дијете, па је одмах обавијестила полицију.

У Полицијској управи (ПУ) Добој рекли су да им је случај пријављен у петак око 5.45 часова ујутро.

- У року од два часа идентификовали смо В. Н. из Дервенте, осумњичену да је напустила дијете. Службеници Полицијске станице су до доласка хитне помоћи у аутомобилу утоплили бебу, која је након љекарске помоћи превезана у Болницу “Свети апостол Лука” у Добоју - казали су у ПУ Добој и додали да је беба стабилног здравственог стања.

Сазнајемо да мајка већ има једног дјечака од три године, али још није познато зашто је оставила бебу. Ријеч је о младој незапосленој жени са одређеним урођеним сметњама којој није било ускраћено нити одузето родитељско право, што значи да је била способна да се брине о дјеци.

Директорица Центра за социјални рад Дервента Маја Поповић казала је за “Глас Српске” да мајка није штићеница Центра, али да је као самохрани родитељ примала дјечији додатак.

- До сада у Дервенти није забиљежено да је неко оставио дијете на овакав начин. Предузели смо све мјере у нашој надлежности како бисмо заштитили дјецу - казала је Поповићева.

Како је казао “Гласов” извор, наводни разлози за напуштање дјетета су тешки животни услови мајке и неслагање са оцем дјетета.

- Живјели су заједно. Обоје су особе са урођеним сметњама, али је он проблематичан. Она је одлазила од њега неколико пута и враћала се мајци. Како се прича, није јој помагао финансијски, нити се бринуо колико треба о дјеци - казао је овај извор.

Он је додао да је могуће да је окидач за овакву реакцију мајке недавна смрт њене мајке, јер је ова млада жена остала сама са двоје мале дјеце. Према његовим ријечима, старији дјечак је тренутно код друге баке, која ће се о њему бринути док надлежни органи не донесу одлуку о даљим корацима.

У ПУ Добој су казали да се дежурни тужилац Окружног тужилаштва Добој изјаснио да је ријеч о напуштању дјетета.

Здравствено стање

Начелник Службе за педијатрију др Мирослав Јовић казао је да је ријеч о дјетету које је недавно рођено, али да, на срећу, за сада нема медицинских проблема.

- Доброг је општег стања и добро је ухрањен. Бринућемо о њему док не буде коначно ријешен његов  трајни смјештај - казао је Јовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана