Детаљи акције хапшења Милана Јашаревића, возачa у Републичкој управи цивилне заштите: Помогао Зељковићу да избјегне хапшење?

Драгана Орловић
Детаљи акције хапшења Милана Јашаревића, возачa у Републичкој управи цивилне заштите: Помогао Зељковићу да избјегне хапшење?

БАЊАЛУКА - Возач у Републичкој управи цивилне заштите Милан Јашаревић ухапшен је данас због повезаности с бившим директором Института за јавно здравство РС Браниславом Зељковићем и сумње да му је помагао да избјегне хапшење на дан акције.

Јашаревић је Зељковића, како сазнаје “Глас Српске”, у септембру прошле године када је за њим трагала полиција одвезао у Београд и вратио у Бањалуку. Зељковић се потом предао полицији, након чега је изјавио да је био у Београду док је полиција вршила претрес у Бањалуци и да није ни знао да ће бити испитиван.

Тужиоцима је тврдио како није избјегавао долазак на саслушање. Зељковић је рекао да је имао заказан преглед у Београду и да је због тога напустио Бањалуку, те да није знао када ће бити претрес и да ће се у то вријеме указати потреба за његовим испитивањем.

Из Републичке управе цивилне заштите, у којој је Јашаревић запослен, јуче су поручили да немају информације о овом случају.

- За сада немамо никакве званичне информације о томе - рекли су у тој управи.

Додали су да је Јашаравић запослен на позицији вишег стручног сарадника за планирање, обуку и међународну сарадњу и да га је Републичка управа цивилне заштите преузела из Народне скупштине Републике Српске, као и да је одлуком директора стављен на располагање Тиму за праћење спровођења мјера Републичког штаба за ванредне ситуације.

- Он обавља задатке у том тијелу којем је стављен на располагање 24 сата. На челу тог тима је Ненад Стевандић - навели су из Републичке управе цивилне заштите.

Из Министарства унутрашњих послова РС ј је саопштено да су припадници Управе за организовани и тешки криминалитет ухапсили по наредби Окружног суда у Бањалуци, лице чији су иницијали М. Ј. због сумње да је починило кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлаштења. Из МУП-а су навели да су претресли више локација.

По завршетку криминалистичке обраде, ухапшено лице биће предато Републичком јавном тужилаштву - Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала.

Зељковић се терети за најтежи облик злоупотребе службеног положаја у поступцима набавке медицинске опреме, заштитних одијела и термалних камера и кршење Закона о јавним набавкама РС. Причињена штета Републици Српској износи више од 700.000 марака.

Са Зељковићем у истој акцији ухапшени су и власник туристичке агенције “Травел фор фан” Саша Марковић, директор фирме “Промединг” Драган Дубравац и директор “Проконтрола” Славко Бојић.

Истрага

Полиција Републике Српске под надзором Републичког тужилаштва истражује Институт за јавно здравство због сумњи да је било незаконитости приликом набавке заштитне медицинске опреме у вријеме пандемије вируса корона.

Портпарол Посебног одјељења Републичког јавног тужилаштва, Драгица Тојагић потврдила је раније како се сумња да је набавна цијена заштитних одијела, која је набављао Институт, била 22,50 КМ по комаду, а да су Институту фактурисана на износ од 50 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана