Чампара: Рађевић и Поповић чланови криминалне групе

Срна
Чампара: Рађевић и Поповић чланови криминалне групе

САРАЈЕВО - Срђан Рађевић и Даворин Поповић, за које је данас затражен притвор, су припадници организоване криминалне групе и њихов циљ је био да напусте БиХ, а на терет им се стављају кривична дјела за која је запријећена казна до 20 година затвора, изјавио је тужилац Тужилаштва БиХ Дубравко Чампара.

 Чампара је на данашњем рочишту навео да се криминална група терети да је из Црне горе превозила марихуану на подручје БиХ, ту је продавала и пребацивала у Хрватску и земље регије, те да је у БиХ из западних земаља пребацивала кокаин који је продавала или помагала у транспорту.

Он је истакао да се током истраге о лицима која су осумњичена отварају нови трагови и нова кривична дјела.

Чампара је навео да је, осим дроге, ова група акцизну робу, односно цигарете, камионима пребацивала из Црне Горе до крајњих купаца у Италији и Хрватској.

Он је додао да је Министарство унутрашњих послова Републике Српске добило податке од Европола, који је преко апликација "Скај" и "Емон" дошао до комуникација ове криминалне групе.

Чампара је навео да је код Петра Дукића, који је такође био члан ове криминалне групе, откривено 316 килограма марихуане, те да су у цистернама проналажене цигарете које су биле паковане у кутије пелета и извожене у Хрватску.

"Ово су чланови те групе и њиховим боравком на слободи били би угрожени свједоци и људи који раде на овим пословима - полицајци и тужиоци", рекао је Чампара истичући да за њихов притвор постоје и посебни разлози јер, како је навео, ријеч је о јако организованој криминалној групи.

Чампара је навео да ова група посједују огромну моћ и огроман новац, а неки њени чланови су на међународним потјерницама.

Он је навео да је код Рађевића приликом претреса пронађена и дрога, мобители и новчана средства у КМ, еврима и кунама, те упитањо да ли је то можда новац од кокаина набављеног у западној Европи.

Рађевићев адвокат Вељко Шурлан предложио је да се његовом клијенту одреде мјере забране, јер Тужилаштво нема ниједног доказа да је Рађевић члан организоване криминалне групе и да не постоји ниједан разлог да буде задржан у притвору.

Шурлан је навео да новац о којем тужилац говори потиче од свадбе коју је његов клијент имао прије 20 дана, додавши да је Рађевићева супруга у другом стању и да нема двојно држављанство да би евентуално побјегао.

Поповићев адвокат Душка Богојевић рекла је да се, такође, противи одређивању притвора за њеног клијента и да у образложењу приједлога Тужилаштва нема ништа конкретно, те да се и са блажом мјером може постићи циљ.

Суд БиХ ће у законском року донијети одлуку о приједлогу Тужилаштва БиХ.

Тужилаштво је за осумњичене Роберта Радонића, службеника Обавјештајно-безбједносне агенције и Милоша Лукајића, полицијског службеника Граничне полиције БиХ, затражило мјере забране напуштања мјеста боравишта, забрану посјећивања одређених мјеста или подручја, те забрану састајања са одређеним особама.

Осумњиченима се на терет ставља да су починили кривична дјела организованог криминала у вези са кривичним дјелом неовлаштени промет дрогама, те недозвољен промет акцизних производа у вези са кривичним дјелом кријумчарења.

Радонићу се на терет ставља и повреда тајности поступка и одавање тајних података, док се Лукајић терети и због примања мита, као и повреде тајности поступка.

Посебну тежину овим кривичним дјелима дају елементи високе корупције и злоупотребе капацитета и ресурса важних државних институција за спровођење закона ради остварења незаконите имовинске користи.

Тужилаштво БиХ у сарадњи са партнерским полицијским институцијама наставља истрагу с циљем потпуног расвјетљавања ових предмета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана