Буран наставак суђења за убиство младића у Трну: Помагач признао кривицу, родитељи убијеног огорчени

Небојша Томашевић, Невена Рељић
Буран наставак суђења за убиство младића у Трну: Помагач признао кривицу, родитељи убијеног огорчени

БАЊАЛУКА - Милан Ђурђевић (43) из Лакташа признао је у бањалучком Окружном суду кривицу, односно да је након убиства Душка Савановића (24) и рањавања Алексе Бабића (22), кући одвезао суграђанина Далибора Чамбера (47) којег терете да је починио тај злочин.

Након признања раздвојен је судски поступак у односу на Чамбера, а Ђурђевићу ће пресуда бити изречена у петак.

Током суђења, на моменте је било драматично јер је мајка убијеног Савановића, Весна, на изласку из суднице кренула према Чамберу којем је говорила убицо али су је судски полицајци зауставили да му не приђе.

Послије раздвајања поступка, тужилац Александар Симоновић рекао је да не постоји ниједна олакшавајућа околност на страни Ђурђевића.

- Он је био потпуно свјестан шта чини, а оштећени ничим нису допринијели  томе да дође до обрачуна и кориштења оружја - казао је Симоновић.

Бранилац  Ђурђевића, Душка Богојевић истакла је да се њен клијент каје због свега и да је кривицу признао од самог почетка.

- Нисмо хтјели да идемо у судски процес те да породицу оштећеног не излажемо новим траумама. Није било никаквог договора између мог клијента и Чамбера. Ђурђевић није ни знао да првооптужени има пиштољ код себе, а кривично дјело је починио из неопрезности и незнања шта ће урадити Чамбер јер је у њега усмјерио оружје и рекао му да га вози кући -казала је Богојевићева и додала да би Ђурђевић спријечио Чамбера да је знао његове намјере и да има оружје.

Богјевићева је наглсила да је Ђурђевић спреман да надокнади штету оштећенима.

Ђурђевић је истакао да се каје и поново упутио саучешће породици убијеног Савановића.

На суђењу су се појавили свједоци, међу којима и оштећени Бабић, али они нису саслушани јер је Ђурђевић признао кривицу па је вијеће одлучило да они буду саслушани на сљедећем рочишту.

Предсједник судског вијећа Драган Улетиловић казао је да је тужилац Александар Симоновић требао да обавјести свједоке да не долазе та га упитао зашто то није урадио.

Симоновић је одговорио да није успио да контактира свједоке прије рочишта. Родитељи убијеног Савановића, Весна и Миодраг, жалили су се и да ништа не чују, а дошли су да сазнају зашто је убијен њихов син.

Предсједник судског вијећа Драган Улетиловић их је упозорио да морају да поштују суд.

- Видим колико нас суд поштује, као да смо на пијаци - казао је Миодраг Савановић.

Према оптужници, злочин се догодио у новогодишњој ноћи, 31. децембра лани око 22.30 часова испред бензинске пумпе „НИС Петрол“ у Трну.

Чамбер и Ђурђевић дошли су „мерцедесом Ц“ на пумпу, а по изласку из возила дошло је до свађе и сукоба са Савановићем и Бабићем који су ту дошли „мерцедесом ГЛК 220“. Током обрачуна, Чамбер је из пиштоља за који нема дозволу и оружани лист, пуцао према возили „мерцедес ГЛК“ и погодио задњи лијеви точак.

- Савановић и Бабић су сјели у ауто и покушали да оду, али их је Чамбер зауставио. Бабић је изашао и Чамбер је пуцао на њега те га погодио у лијево стопало - наводи се у оптужници.

Додаје се да се тада Бабић кренуо удаљавати, а за њим је пошао Чамбер којег је  Савановић  ударио песницом у главу и оборио на асфалт.

- Чамбер је пао на леђа и из тог положаја је испалио хитац према Савановићу, који је био окренут леђима и удаљен између два до три метра од њега. Повријеђени је превежен у Ургентни центар УКЦ РС гдје је подлегао од посљедица рањавања - наводи се у оптужници и додаје да је Ђурђевић одвезао Чамбера с мјеста злочина како би му помогао да сакрије пиштољ и друге трагове.

Продужен притвор

Предсједник судског вијећа Драган Улетиловић казао је да је вијеће продужило притвор Далибору Чамберу у коме се налази од јанаура.

Његов адвокат, Милош Палексић, суду је предао извод из казнене евиденције за оптуженог. Подсјетио је суд да је поднио захтјев за вјештачење крви оштећених на присуство опојних дрога.

- То би требало урадити што прије јер након шест мјесеци од узимања узорака крви то није могуће утврђивати - рекао је Палексић

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана