Брчко: Докторка ослобођена оптужбе за смрт дјетета

ATV
Брчко: Докторка ослобођена оптужбе за смрт дјетета

Брчко - Ферхата Шећербеговић, љекар специјалиста педијатрије у Општој болници Брчко, ослобођена је оптужби за неприкладно лијечење трогодишње Нејре Бајрић, прије три и по године, након чега је дјевојчица преминула.

Судија Велибор Милићевић своју одлуку образлозио је ријечима да није било правног основа да на основу изнијетих доказа донесе другу пресуду. Породица Бајрић и њихови пријатељи су огорчени. Из суднице су изашли у сузама.

 „Крива је за смрт, а не могу је осудити, гдје то има на свијету, само овдје код нас. Ја знам да је ово корумпирано и повезано све, од суда, до здравства и полиције, све је то увезано. Да моје дијете три и по године лежи у земљи, да идем да се борим, знам да је крива. Знам!”, кроз плач је говорила Зада Бајрић, мајка преминуле дјевојчице.

На провстепену пресуду Тужилаштво има право жалбе. Очекују је обје стране. Адвокат  породице Бајрић каже да је пресуда апсурдна, као и образложење судије. И ова предсуда је, каже, порука љекарима да могу бити немарни и мање обзирни, а да за то неће одговарати. 
 
„Сам судија признаје да постоје пропусти у поступцима оптужене који су резултирали сигурно погоршањем здравственог стања које је резултирало смртном посљедицом и доноси одлуку да је не може осудити. Судија је био, евидентно, под тремом. Видјело се док је говорио. Једва је изговарао ријечи. Ја не желим улазити у то зашто је донио овакву одлуку, али је ова одлука против интереса свих”, каже Мирнес Ајановић, адвокат породице Бајрић.

„Вјештаци одбране су казали да нико није могао предвидјети ток болести и исход болести. Овдје нема, очито, неприкладног начина лијечења. Све друго спада у домен процјене љекара, налаз и мишљење љекара и визите”, каже Осман Мулахалиловић, адвокат оптужене Ферхате Шећербеговић.

Подсјећамо, дјевојчица је преминула прије три и по године у колима Хитне помоћи, на путу за Универзитетско-клинички центар у Тузли. Нејрини родитељи за смрт кћерке окривили су Шећербеговићеву, јер, како су рекли, дјевојчицу није хтјела да лијечи по упутама друге љекарке, која је примила дјевојчицу, него је, по преузимању смјене, одмах промијенила терапију, након чега је дјевојчица преминула. Нејрина смрт била је повод за протесте који су трајали неколико дана, када су грађани тражили смјену Шећербеговићеве и руководстсва болнице, али то се није десило.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана