Бранислав Видић свједочио на суђењу полицијским инспекторима Ненаду Грујићу и Јелени Флорјан: Тражили су мито, помишљао сам на самоубиство

Небојша Томашевић
Бранислав Видић свједочио на суђењу полицијским инспекторима Ненаду Грујићу и Јелени Флорјан: Тражили су мито, помишљао сам на самоубиство

БАЊАЛУКА - Бивши директор Средњошколског дома Бранислав Видић у бањалучком Окружном суду је казао да су му оптужени полицијски инспектори Ненад Грујић и Јелена Флорјан тражили новац како би против њега написали пријаву која ће бити одбачена, а да он неће бити “провучен кроз медије”.

Грујића и Флорјанову терете да су од Видића тражили 30.000 КМ мита, а затим узели 20.000 КМ како би средили обуставу истраге која се против њега водила на основу анонимне пријаве. Они су радили у Полицијској управи Бањалука у Одјељењу за привредни криминал и водили истрагу против Видића.

- Долазили су од почетка 2018. и рекли да има против мене анонимна пријава. Тражили су документацију и говорили да ми желе помоћи, али да их начелници притишћу да поднесу пријаву против мене. Флорјан ми једном рекла да ће рад на случају потрајати, али да се може завршити повољно. Казала је да могу почастити њу и сараднике и да се може договорити са начелником - рекао је Видић.

Каже да је питао шта то значи и колико треба, а она му је одговорила да ће видјети и да он не говори никоме јер постоји група која му може наудити. Тужилац Горан Гламочанин га је подсјетио да је у истрази другачије изјавио.

- Рекли сте да сте размишљали да се убијете вјешањем јер су вам одзвањале ријечи Флорјанове да постоји група која, ако не сарађујете, може угрозити ваш и живот породице - упитао је Гламочанин.

Видић је одговорио да је рекла да обоје имају дјецу и да је то схватио као пријетње. Након тога је услиједио састанак у ресторану “Сирано”.

- Јелена ме је звала, а кад сам стигао у “Сирано”, њих двоје су већ сједили. Рекли су да њихов начелник жели по сваку цијену да ми нађу нешто незаконито, иако они ништа не могу наћи. Казали су да желе да помогну и поменули да треба да дам 20.000 KM, од чега иде 10.000 тужиоцу, а по пет хиљда начелницима, њиховим шефовима који ће нешто ситно почастити њих - испричао је Видић и додао да му нису спомињанли ко су налчелници.

Судија Бранимир Јукић га је упитао зашто су оптужени од њега тражили новац ако нису ништа нашли.

- Зато што их притишће начелник-казао је Видић те додао да је све пријавио Управи за организовани и тешки криминалитет МУП-а РС од којих је добиио упуте како да даље се понаша.

Истакао је да је на њихов захтјев позвао је Флоријан и договорио састанак у "Сирану" 14. фебруара.


- Затекао сам Грујића, који је викао на мене и рекао да више не може 20.000 већ морам дати 30.000. Рекао је да ће по 10.000 ићи начелницима и исто толико тужиоцу, који ће за шест дана одбацити пријаву. Договорили смо да послије тога дам изјаву код Флорјанове - испричао је Видић.

Казао је да је у сарадњи са полицијом, чији је био информант, 18. фебруара однио новац Грујићу, а нашли су се на паркингу апотеке код “Сирана”.

- Био сам озвучен, а новац је био обиљежен и дао сам га Грујићу у ауту. Он га је ставио под сједало, а ја сам отишао код Флорјан у канцеларију. Она је имала већ припремљену изјаву, коју сам допунио и потписао - рекао је Видић.
Појаснио је да су оптужени истрагу против њега водили због наводног незаконитог запошљавања.

НОВИНАРИ

Бранислав Видић је казао да су му оптужени говорили и да имају своје новинаре који ће га “провући кроз медије” и да му то не треба.

- Мислим да су новац тражили да се што безболније заврши за мене, да напишу измишљено кривично дјело које ће тужилац одбацити, а мене неће медији помињати - рекао је Видић.
Судија Бранимир Јукић га је питао зашто су морали да измишљају кривично дјело, ако није ништа урадио незаконито.

- Тад сам очекивао реизбор на мјесто директора Средњошколског дома и плашио сам се да ме због помињања у медијима не одбију - казао је Видић.








 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана