Бивши руководилаци у “Аура” осигурању извукли 240.000 КМ преко новог друштва

Небојша Томашевић
Бивши руководилаци у “Аура” осигурању извукли 240.000 КМ преко новог друштва

Бањалука - Бивши директор осигурања “Аура” и руководиоци у микрокредитном друштву “Кредис” из Бањалуке осумњичени су да су разним злоупотребама оштетили поменуту осигуравајућу кућу за око 240.000 КМ, сазнаје “Глас Српске”.

Осумњичени су бивши директор “Ауре” Миодраг Чопрка, директор МКД “Кредис” Драган Катана, те бивши руководилац “Ауре” и руководилац у “Кредису” Игор Мишић. Против њих је полиција поднијела извјештај Окружном тужилаштву у Бањалуци.

Извор близак истрази појаснио је да их тај извјештај терети да су с циљем незаконитог извлачења новца из “Ауре” основали друго осигуравајуће друштво “Премиум Инвест осигурање”. Чопрку, стоји у извјештају, сумњиче да је злоупотријебио положај тадашњег директора “Ауре” и микрокредитном друштву “Кредис” доставио фалсификовану сагласност којом одобрава закључење уговора с другим осигуравајућим кућама, иако је таква одлука била у супротности интересима “Ауре” која је највећи појединачни акционар МКД “Кредис”са 30 одсто власништва.

- На основу тога МКД “Кредис” закључило је уговор о заступању са “Премиум Инвест осигурањем”. Тако је већи број осигураника “Ауре” преусмјерен у ново осигуравајуће друштво чиме је причињена штета већа од 200.000 КМ. Чопрка је злоупотребом положаја из благајне “Ауре” на рачун МКД “Кредис” исплатио 40.000 КМ по основу Уговора о кредитно-инвестиционом савјетовању иако услуге нису обављене и иако МКД “Кредис” није регистрован за ту дјелатност - казао је наш извор.

Додао је да Катану терете да је преписао мастер рад Игора Мишића да би га искористио за студију о кредитно-инвестиционом савјетовању која је требало да буде испоручена “Аури”. Катану полиција сумњичи и за сачињавање лажног записника о примопредаји просторија између МКД “Кредис” и осигуравајућег друштва “Аура”. Према ријечима нашег извора, Мишића сумњиче за давање лажног исказа јер је, како сазнајемо, тврдио да поменути рад, искоришћен за студију о кредитно-инвестиционом савјетовању, није његов.

Катана је рекао да о оптужбама не зна ништа и да не може да их коментарише, док Чопрка тврди да је ријеч о лажној кривичној пријави коју су поднијели из осигуравајућег друштва “Аура” по налогу већинског власника.

- Све што сам радио било је у складу с законом и доказаћу да нисам крив. Циљ им је да ме дискредитују - рекао је Чопрка.

У “Аура” осигурању су казали да је пријава поднесена и против Саше Вученовића због сумње да је био упознат са незаконитостима као предсједник Управног одбора МКД “Кредис”.

- Он је творац свих поменутих превара за које се сумњиче поменута лица - тврде одговорни у “Аури”.

Вученовић и Мишић јуче се нису јављали на наше телефонске позиве.

Тужилаштво

У бањалучком Окружном тужилаштву “Гласу Српске” су потврдили да им је полиција доставила извјештај против Миодрага Чопрке, Драгана Катане и Игора Мишића.

- Осумњиченог Чопрку терете за злоупотребу положаја одговорног лица и фалсификовање или уништавање службене исправе. Катани се на терет ставља давање лажног исказа и повреда вођења трговачких и пословних књига, као и састављање финансијских извјештаја и њихово фалсификовање, те уништавање службене исправе. Мишић је осумњичен за давање лажног исказа. Предмет је додијељен у рад поступајућем тужиоцу - рекли су у Тужилаштву не наводећи друге детаље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана