Бивши директор "Космоса" пријављен да је злоупотребама оштетио фирму за 880.000 КМ

Небојша Томашевић
Бивши директор "Космоса" пријављен да је злоупотребама оштетио фирму за 880.000 КМ

БАЊАЛУКА - Бивши директор "Космоса" Славко Петровић пријављен је бањалучком Окружном тужилаштву због сумње да је оштетио предузеће за око 880.000 марака тако што је разним злоупотребама онемогућио наплату испоручене робе Министарству одбране Египта, сазнаје "Глас Српске".

Према незваничним информацијама "Космос" је испоручио одређене резервне дијелове и другу робу везану за наоружање и војну опрему  Министарству одбрнае Египта.

То је све ишло преко фирме из Београда "Кофис експорт импорт" с којом је Петровић закључио уговор за плаћање услуга испоруке робе те издао неопозиви налог за плаћшање банци у Београду.

- Након тога Петровић је закључио нови споразум с поменутом фирмом о распореду плаћања доспјелих обавеза, али је изоставио ранији налог за плаћање банци у Београду. Захвљаујући томе фирма из Београда није више имала обавезу да плати за испоручену робу у износу од 440.417 евра, а сумњамо да је осумњичени новац пребацио на неке друге рачуне -рекао је наш извор.

Полицијска управа Бањалука, наводећи иницијале, саопштила је да га терете за злоупотребу положаја и овлашћења.

- С.П. сумњичимо да је као директор акционарског друштва из Бањалуке сзакључио уговор са друштвом ограничене одговорности из Београда, у којем је као гаранцију да ће друштво ограничене одговорности из Београда платити услуге дао Неопозиви налог за плаћање банци из Београда-наводе из Полицијске управе Бањалука.

Додају да је затим С.П. закључио споразум о распореду плаћања доспјелих обавеза позивајући се на горе наведени уговор, а у Споразуму је изоставио раније потписани и издати неопозиви налог за плаћање.

- На тај начин је С.П. онемогућио да акционарско друштво из Бањалуке наплати дуг у износу од 440.417 евра за колико је и оштећено- додају у полицији.

Бивши директор "Космоса" Славко Петровић  је казао да су оптужбе против њега смијешне те да он не жели то да коментарише.

Садашњи директор Душан Вјештица потврдио је да је предузеће оштећено јер није могло да наплати своје услуге.

- У крајњем случају оштећена је Република Српска, а ми смо доказали, односно суд је потврдио да је то наш новац. Надам се да ће се све доказати и тужилаштво води истрагу-рекао је Вјештица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана