Бивши банкар под истрагом због криминала тешког пола милиона евра, укључене и и полиције Њемачке и Аустрије

Небојша Томашевић
Бивши банкар под истрагом због криминала тешког пола милиона евра, укључене и и полиције Њемачке и Аустрије

САРАЈЕВО - Агенција за истраге и заштиту (СИПА) по налогу Тужилаштва БиХ у оквиру међународне истраге финансијског криминала тешког око пола милиона евра претреса просторије једног бившег високог банкарског службеника у Сарајеву, саопштено је из поменутог тужилаштва.

- Акција се изводи у сарадњи са партнерским институцијама Њемачке и Аустрије. Ради се о опсежној међународној истрази финансијског криминала, а претреси се врше у оквиру активности међународне правне помоћи и сарадње, са институцијама Аустрије и Њемачке. Истовремено, операција је покренута и у ове двије државе. Истрага се односи на сумње у финансијски криминал и прање новца, у односу на додјеле одређених финансијских дознака и уплата у укупном износу од око пола милиона евра- наводи се у саопштењу Тужилаштва.

Додаје се да се на подручју БиХ трага за осумњиченим бившим банкарским службеником како би  он био испитан у оквиру истраге. Медији у ФБиХ наводе да се ради о Карлхајнцу Добнигу, бившем директору Рајфајзен банке у БиХ.

- Истражиоци Тужилаштва БиХ налазе се на терену гдје координишу активности полицијских службеника који врше претресе. Тужилаштво је у контакту  и координацији са колегама у Њемачкој и Аустрији - рекли су у Тужилаштву БиХ.

Портпарол ове институције Борис Грубешић је истакао да у циљу заштите истраге, у овом тренутку не ммогу  давати више информација или детаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана