Билчару 14 година затвора

Небојша Томашевић
Билчару 14 година затвора

Бањалука - Горан Билчар (27) из Лакташа осуђен је на 14 година затвора због убиства Бојана Миловановића (29) из Козарске Дубице коме је забио шрафцигер у главу током туче двију група младића.

Истом пресудом због учествовања у крвавој тучи осуђен је Билчарев пријатељ Марко Михаиловић (28) из Бањалуке на двије године, а Миловановићеви другари Ђорђе Боровчанин (26) и Ђорђе Ђенадија (23) из Козарске Дубице на по годину и по затвора. Пресуду је изрекло вијеће бањалучког Окружног суда којем је предсједавала судија Сњежана Кудрић.

- Билчару ће у изречену казну бити увршћено вријеме проведено у притвору који му је продужен - казала је Кудрићева.

Према пресуди, убиство је почињено 18. октобра прошле године током туче у улици Николе Пашића код парка познатог као Купусиште у центру Бањалуке. Свему је претходила свађа у пекари "Марчело". Након краће препирке Миловановић и његово друштво из Козарске Дубице изашли су и аутомобилом "фијат", који је возио Ђенадија, отишли низ улицу. Након неког времена вратили су се и прошли поред пекаре. Потом су се окренули и опет наишли истим путем.

- Тада су испред пекаре обишли BMW у којем су били Билчар и Михаиловић. Они су кренули за њима. Након неког времена Ђенадија је зауставио аутомобил на паркингу у улици Николе Пашића, а поред њега је стао и BMW. Ту су сви изашли из возила те су се посвађали, а затим и потукли. Током туче Билчар је из гепека BMW-а узео дизалицу коју је бацио према Миловановићу, а затим га је шрафцигером убо два пута, у врат и сљепоочницу. У то вријеме трајала је туча између Михаиловића с једне, те Боровчанина и Ђенадије с друге стране - наводи се у пресуди.

Након убиства, Билчар и Михаиловић су побјегли, али су брзо идентификовани и ухапшени. Образлажући пресуду судија Сњежана Кудрић је истакла да је анализом доказа утврђено да је дјело почињено као што је наведено у оптужници.

- Сви младићи поступали су с директним умишљајем и жељели су сукоб. Отежавајућим за Билчара суд је цијенио упорност и безобзирност при чињењу кривичног дјела и чињеницу да није показао кајање. Као олакшавајуће за оптужене суд је узео млађу животну доб и ранију неосуђиваност, осим код Боровчанина који је осуђиван за учествовање у тучи - казала је Кудрићева.

Плач

Мајка убијеног Бојана Миловановића плакала је током скоро цијелог изрицања пресуде. Њен супруг, отац убијеног младића Милан Миловановић је истакао да је очекивао максималну казну.

- Бојао сам се и блаже казне. У сваком случају, ми ћемо се жалити па ћемо видјети. Нисам задовољан ни са 20 година робије за убицу - рекао је Милан Миловановић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана