Пират Бјелогрлића и друге филмаше ојадио за 450.000 евра

Јелена Станић
Пират Бјелогрлића и друге филмаше ојадио за 450.000 евра

БИЈЕЉИНА - А. М. (22) из Бијељине приведен је и испитан у полицији због сумње да је нелегално користио ауторска права "Јунајтед медиа групе", те дијелио њихове садржаје на интернету, чиме је овој фирми причињена штета од око 450.000 евра, потврђено је "Гласу Српске".

Компанија је, незванично сазнајемо, у власништву познатог глумца и режисера Драгана Бјелогрлића који је раније за медије изјавио да су “бијељински пирати најгори”. У Министарству унутрашњих послова Републике Српске (МУП РС) казали су, наводећи иницијале, да је Бјељинац осумњичен да је без дозволе аутора дијелио садржај заштићен ауторским правима од децембра 2017. године.

- Приликом претреса стана А. М. пронађен је и одузет већи број рачунара, преносних рачунара, УСБ стикова као и других предмета који се доводе у везу са кривичним дјелом којим је оштетио “Јунајтед медија групу” за око 450.000 евра - казали су у МУП-у РС.

Извор близак истрази испричао је “Гласу” да је истрага трајала дужи период јер, како је рекао, није лако стати у крај сајбер криминалу.

- Бјелогрлић се већ дуже вријеме бори против пиратерије. Након што је сазнао да неко из Републике Српске крши ауторска права омогућавајући да се његове серије бесплатно гледају онлајн, пријавио их је полицији - казао је извор близак истрази.

Ове информације потврдио је и популарни Бјела током гостовања у телевизијској емисији “Вече са Иваном Ивановићем” у новембру. Он је на питање водитеља да ли се боји пиратерије с обзиром на то да је “бинџовао” серију “Сенке над Балканом”, одговорио је да је вријеме да ти проблеми буду превазиђени.

- Да видимо да ли ће три пирата из Бијељине растурити цео систем. Зезнути су ти из Бијељине, тамо су највише лоцирани - казао је тада Бјелогрлић.

Према нашим сазнањима, А. М. је без уговора постављао серије “Убице мог оца”, “Конак код Химлије”, “Жигосани у рекету”, “На граници”, “Кад сусједи полуде”, “Куд пукло да пукло”, “Само ти причај” и “Ујка - нови хоризонти”.

Пират из Бијељине приведен је по налогу Суда БиХ у заједничкој акцији МУП-а РС и Полицијске управе Бијељина “Плагијат 2019” те је предат Тужилаштву БиХ.

Бинџовање

Нова серија “Сенке над Балканом” Драгана Бјелогрлића је прва српска серија која може да се “бинџује”.

- Одеш на платформу, платиш и купиш серију на месец. Тако гледаоци могу да одгледају све епизоде одједном - казао је Бјелогрлић у емисији Ивана Ивановића. Тада је и нагласио да је вријеме да се стане у крај крађи интелектуалног власништва.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана