Бијељина: Двије жртве насиља лакше повријеђене

Срна
Бијељина: Двије жртве насиља лакше повријеђене

БИЈЕЉИНА - На подручју Полицијске управе Бијељина у априлу је евидентирано 13 жена и шест мушкараца који су жртве насиља у породици, а двије жртве насиља су лакше повријеђене.

Начелник Полицијске управе Бијељина Жарко Ћосић рекао је новинарима да је за 30 одсто више случајева насиља у породици у априлу ове године у односу на април прошле, те подсјетио да се од 1. маја у Републици Српској сви случајеви насиља у породици третирају као кривично дјело.

“Насиље у породици све више се пријављује надлежним институцијама јер су жртве упознате са законским нормама и, свакако, и што су поједине институције укључене у њихову заштиту”, рекао је Ћосић на конференцији за медије.

Према полицијској статистици, насиље у породици најчешће врше мушкарци, мужеви и очеви, старосне доби од 30 до 50 година, а жртве насиља су у 90 одсто случајева жене у старосној доби од 30 до 40 година, као и дјеца.

Наводећи да се кривично дјело насиље у породици може испољавати као физичко, психичко, сексуално и економско насиље, Ћосић је рекао да жртве најчешће трпе физичко насиље, али да се све чешће евидентира и психичко насиље.

“У априлу је забиљежено 11 случајева физичког насиља и седам случајева психичког насиља, а пракса показује да су најчешћи узроци насиља у породици поремећени породични односи, лоша материјална ситуација, али и алкохол”, рекао је Ћосић.

Он је позвао жртве да насиље у породици пријаве на број телефона полиције 122.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана