Бијељина: Апел за притвор оптужених за сексуалне злочине према дјетету

Срна
Бијељина: Апел за притвор оптужених за сексуалне злочине према дјетету

БИЈЕЉИНА - Активисти 16 организација за права жена и дјеце и удружења за заштиту људских права из Републике Српске упутили су данас апел за враћање у притвор оптужених лица из Лопара чији су иницијали В.С. и Н.К. којима се суди за сексуалне злочине према дјетету млађем од 15 година.

У апелу представницима правосудних институција укљученим у судски процес за кривично дјело сексуалног насиља над дјевојчицом из Лопара се тражи да још једном пажљиво размотре своју одлуку да се оптужени у наставку главног претреса бране са слободе.

Окружни суд у Бијељини је 1. априла, поступајући по одлуци Врховног суда Републике Српске, донио рјешење да се након вишемјесечног притвора оптужени Н.К. и В.С. пусте на слободу, подсјећају активисти невладиних организација.

Они су након вишемјесечне, тешке истраге оптужени да су починили кривично дјело обљубе дјетета млађег од 15 година, у стицају са кривичним дјелом упознавање дјеце са порнографијом.

Дјевојчица, жртва овог дјела, због стања у којем се налазила измјештена је из породице и смјештена у једну од сигурних кућа у Републици Српској, како би се опоравила.

У вријеме подизања оптужнице, у септембру 2019. године, случај је због своје деликатности остао ван пажње јавности, тако да су неке битне чињенице о дјелу мало познате, оцјењује се у саопштењу.

У вријеме извршења дјела дјевојчица је имала 13 година и седам мјесеци, оптужени В.С. 44, а Н.К. 57 година.

“Дијете је живјело у драматично тешким материјалним и породичним приликама који су је чинили потпуно немоћном и незаштићеном, што су оптужени знали”, истиче се у апелу.

У саопштењу се наводи да су оптужени, након сексуалног чина, дјевојчици запријетили да не смије никоме ништа причати о тим односима, јер ће у противном свима причати “шта је урадила” и да ће је оставити у шуми у коју је један од оптужених одвео.

Осумњичени су оштећеној са својих мобилних телефона на њен мобилни телефон слали фотографије порнографске садржине и видео-клипове непознатих људи у којима се виде њихови полни органи, као и фотографије свог полног органа.

“Ријеч је о тешкој врсти сексуалног насиља које погађа жене и дјевојчице и због којег је, да би било заустављено, усвојено низ међународних конвенција и докумената”, истичу из невладиних организација.

Организације које су упутиле апел питају надлежне да ли се пуштање из притвора оптужених за сексуалне злочине према дјетету може смарати чином институционалног насиља.

У саопштењу се наводи да су оптужени пуштени да се бране са слободе јер је суд сматрао да дјело које су починили није пореметило јавни ред и мир у Лопарама и широј заједници, иако је Центар за социјални рад у овој општини доставио Фондацији “Лара” допис о својој забринутости.

“Узнемирени су грађани, уплашени свједоци, а очекивано је и да је дјевојчица, жртва овог злочина, поново изложена страху за властиту будућност”, наводи се у апелу.

Потписници апела подржали су жалбу Окружног тужилаштва у Бијељини које заступа оптужницу и које тражи враћање оптужених у притвор, што сматрају потпуно оправданим. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана