Бањалука: У јулу расвијетљено 87 одсто кривичних дјела

Srna
Бањалука: У јулу расвијетљено 87 одсто кривичних дјела

БАЊАЛУКА - На подручју које покрива Полицијска управа Бањалука у јулу је евидентирано 161 кривично дјело, два више него у истом мјесецу прошле године, док је проценат укупне расвијетљености кривичних дјела 87 одсто, речено је данас на конференцији за новинаре представника ове управе.

Замјеник начелника Полицијске управе Бањалука Драган Ћибић рекао је да су евидентирана 154 прекршаја из области јавног реда и мира или 23 одсто више у односу на претходну годину.

Он је нагласио да није било нарушавања јавног реда и мира у већем обиму.

"Повећање од 29 прекршаја односи се на прекршаје који су уочени и санкционисани од полицијских службеника, то јесте резултат активности на терену. Када је област безбједности саобраћаја у питању евидентиране су 352 саобраћајне незгоде, док су у упоредном периоду евидентиране 332 саобраћајне незгоде, а повећање се односи на саобраћајне незгоде са материјалном штетом", рекао је Ћибић.

Он је навео да су евидентиране три саобраћајне несреће са смртном посљедицом у којима су живот изгубила три лица, што је мање за 67 одсто у односу на прошлу годину када је смртно страдало седам лица.

Ћибић је истакао да су јул и август статистички гледано мјесеци када највише лица страда у саобраћајним незгодама како на подручју Полицијске управе Бањалука, тако и на подручју цјеле Републике Српске.

Он је истакао да је Полицијска управа Бањалука у сарадњи са Управом полиције успјела да заустави негативан тренд низом превентивних и репресивних акција, као и употребом савремених уређаја, те да доведе стање безбједности на задовољавајући ниво, а са тим активностима ће се наставити и у наредном периоду.

Ћибић је позвао грађане да се придржавају прописа како би заштитили свој живот и живот других грађана.

Он је оцијенио задовољавајућим стање безбједности на подручју Полицијске управе Бањалука.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Јован Стојичић навео је да је на подручју ове полицијске управе у јулу евидентирано 161 кривично дјело, што је више за 1,3 одсто у односу на упоредни период 2019. године када је било евидентирано 159 кривичних дјела.

"Укупно је ријешено 141 кривично дјело или 87 одсто, а по непознатом извршиоцу расвијетљена су 44 кривична дјела или 67,7 одсто", истакао је Стојичић.

Када је ријеч о области општег криминалитета, он је навео да је евидентирано 145 кривичних дјела, што је више за 11,5 одсто него у упоредном периоду када је било евидентирано 130 кривичних дјела, а ријешеност ових кривичних дјела износи 87 одсто.

"Евидентирано је 70 кривичних дјела против имовине, што је мање за 16,7 одсто у односу на упоредни период када су била евидентирана 84 кривична дјела против имовине. Није било евидентираних кривичних дјела разбојништво", рекао је Стојичић.

Он је истакао да су евидентирана 22 кривична дјела тешка крађа, што је мање за 12 одсто у односу на упоредни период када је било 25 тих кривичних дјела.

Стојичић је навео да је пријављено осам кривичних дјела против живота и тијела, што је мање за 11,1 у односу на упоредни период 2019. године када је било евидентирано девет кривичних дјела. Евидентирано је и седам кривичних дјела тјелесна повреда и једно кривично дјела учествовање у тучи, а расвијетљеност ових кривичних дјела је 100 одсто.

"У области злоупотребе опојних дрога откривена су три кривична дјела, због којих су надлежном тужилаштву достављена три извјештаја којима су обухваћена два осумњичена лица. Поднесено је 16 захтјева за покретање прекршајног поступка. Одузето је 46,78 грама марихуане, 21 грам кокаина, 5,36 грама амфетамина и 80 комада медицинских дрога", навео је он.

Стојичић је рекао да је из области привредног криминалитета откривено 10 кривичних дјела, због којих је надлежном тужилаштву поднесено шест извјештаја против седам осумњичених лица, те додао да материјална штета причињена овим кривичним дјелима износи 112.000 КМ.

Начелник Сектора полиције Раденко Стакић рекао је да је у јулу на подручју Полицијске управе Бањалука евидентирано 114 случајева нарушавања јавног реда и мира, више за 18,8 одсто у односу на упоредни период, када је евидентирано 96 случајева нарушавања јавног реда и мира.

Он је додао да су евидентирана 154 прекршаја, што је више за 23,2 одсто, с обзиром да је у упоредном периоду евидентирано 125 прекршаја, као и да је повећање резултат рада полицијских службеника и санкционисања починилаца.

Према његовим ријечима, евидентирано су 352 саобраћајне незгоде, више за шест одсто јер су у упоредном периоду биле евидентиране 332 саобраћајне незгоде, а повећање се односи на саобраћајне незгоде са метеријалном штетом.

"Од укупног броја саобраћајних незгода, евидентиране су три саобраћајне незгоде у којима су смртно страдала три лица, што је мање за 67 одсто него у упоредном периоду 2019. године када је смртно страдало седам лица", додао је Стакић.

Он је навео да је девет лица тешко повријеђено, што је мање за 43,8 одсто у односу на исти лањски мјесец када је било 16 тешко повријеђених лица, а 70 лица је лакше повријеђено, што је мање за 10,3 одсто у односу на упоредни период када је било 78 лакше повријеђених лица.

Стакић је навео и да је из саобраћаја искључено 113 возила, 510 возача, од којих је 411 због управљања под дејством алкохола, 64 без положеног возачког испита, и из осталих разлога 35.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана