Бањалучки суд због преваре са старом девизном штедњом и ратном одшетом блокирао имовину вриједну 1,94 милиона КМ

Дарко Момић
Foto: Aрхива

БАЊАЛУКА – Основни суд у Бањалуци је, по захтјеву Окружног јавног тужилаштва Бањалука, блокирао имовину Ибрахима Агића из Сарајева вриједну 1,94 милиона КМ, сазнаје "Глас Српске.

Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске, на чији је приједлог имовина блокирана, саопштило је, наводећи иницијале, да је на основу Закона о одузимању имовине која је проистекла извршењем кривичног дјела Републике Српске 14. септембра Суд донио рјешење на основу којег је одређена привремена мјера обезбјеђења - забрана власнику или другом лицу на које је имовина пренесена да отуђи, сакрије, оптерети или располаже са покретном имовином у власништву Агића укупне вриједности 1.942.300 КМ.

Како наводе из МУП-а Српске, судским рјешењем обухваћен је новац у Интеса Сан Паоло банци у износу од 263.379 КМ и 1.643 евра, власништво осумњиченог, затим 406.668 обвезница Републике Српске за верификовану стару девизну штедњу емитента РС- Министарство финансија, те 1.269.053 обвезница РС по материјалној и нематеријалној ратној штети емитента РС - Министарство финансија.

- Управа криминалистичке полиције МУП-а РС је 14. маја поднијела Окружном јавном тужилаштву у Бања Луци извјештај против И.А. због постојања основа сумње да је починио кривична дјела превара и недозвољено трговање хартијама од вриједности. Ово лице је осумњичено да је у периоду од 2012. до 2019. године вршио неовлашћено посредовање при купопродаји хартија од вриједности. Он је ступаo у контакт са лицима којa су посједовала обвезнице старе девизне штедње или стекли права по основу материјалне или нематеријалне ратне одштете, те у намјери прибављања противправне имовинске користи  доводио их у заблуду прикривајући чињеницe о стварној вриједности хартије од вриједности коју посједују  - наводи се у саопштењу.

Додато је да је од истих такође захтјевао потписивање уговора о продаји ХОВ-и те отварање трансакционог рачуна у банци и пуномоћи којом лично може располагати средствима са њихових рачуна, а затим им је, након продаје хартије од вриједности по тржишној цијени, давао износе новце углавном „на руке“ умањен за дио који је за себе присвајао у различитим износима. У МУП-у наводе да Агић за такво посредовање није имао овлаштење Комисије за хартије од вриједности  Републике Српске која је надлежна институција да издаје дозволу овлаштеним посредницима.

- На овај начин за себе је остварио противправну имовинску корист у најмањем износу од 400.000 КМ.      Паралено са кривичном истрагом вођена је и финансијска истрага, гдје је утврђено да И.А. и са њим повезана лица  посједују имовину која je проистекла извршењем кривичног дјела с обзиром да несразмјера између законитих прихода и трошкова и имовине коју посједују  износи 3.533.442  КМ - саопштено је из МУП-а РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана