Бањалучка инспекторка откупљује казну затвора за корупцију

Г.С.
Бањалучка инспекторка откупљује казну затвора за корупцију

БАЊАЛУКА . Бањалучки Окружни суд је инспекторки Јелени Флорјан, која је у априлу осуђена на годину дана затвора због тражења и примања мита, одобрио откуп казне, потврђено је за Балканску истраживачку мрежу Босне и Херцеговине (БИРН БиХ) из овог суда.

Јелена Флорјан, инспекторка осуђена за тражење и примање мита у истрази, искористила је могућност откупа казне до годину дана, која је предвиђена недавним измјенама Кривичног законика Републике Српске (РС). Она је, након споразумног признања кривице, осуђена на казну затвора од годину дана. За ово кривично дјело предвиђена је казна од двије до десет година затвора.

Према пресуди, она је у својству полицијског службеника, заједно са још једним колегом, искористила свој положај и истрагу на којој је радила да би захтијевала и примила мито у износу од 20.000 КМ од Бранислава Видића, директора Средњошколског дома у Бањалуци.

Судија Бранимир Јукић је током изрицања пресуде рекао да докази које је представило Тужилаштво указују на то да је признање кривице истинито, а Суд је као олакшавајуће околности навео раније некажњавање, признање кривице и то што је мајка малог дјетета.

Миљкан Пуцар, адвокат Јелене Флорјан, раније је за "БИРН БиХ" потврдио да ће његова клијенткиња тражити откуп казне и тако искористити могућности које су дате измјенама Кривичног законика Републике Српске.

Одбрана је захтјев за откуп доставила 6. маја, потврдио је Окружни суд у Бањалуци, који га је дјелимично усвојио, уважавајући период који је осуђена провела у притвору.

"У преосталом дијелу, замијени новчаном казном у износу од 16.800,00 КМ, рачунајући сваки дан затвора по 50,00 КМ, као и да је новчану казну осуђена дужна платити у року од три мјесеца, по правоснажности овог рјешења, а уколико у том року не плати новчану казну, казна затвора на коју је осуђена правоснажном пресудом ће се извршити према наведеној пресуди", наводи се у одлуци Суда, као и да је одбијен захтјев да се замијењена новчана казна исплати у 24 једнаке мјесечне рате.

Истом оптужницом са Јеленом Флоријан је био обухваћен и њен колега Ненад Грујић, коме је суђење и даље у току и почело је испочетка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана